Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: opnieuw zwak kwartaal KPN

Beursblik: opnieuw zwak kwartaal KPN
28 jul 2014 om 15:30

KPN heeft in het tweede kwartaal van 2014 de resultaten onverminderd onder druk zien staan, maar richting het jaareinde lijkt de situatie te keren. Dat meldden analisten gepolst door ABM Financial News.

 

In het tweede kwartaal liep de omzet uit voortgezette activiteiten met 8,3 procent op jaarbasis terug van 2.156 naar 1.978 miljoen euro. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet al stevig. Volgens analisten van Morgan Stanley bleven de marktomstandigheden in het tweede kwartaal gelijk aan die in het begin van het jaar.

 

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) nam in het tweede kwartaal af met 23 procent van 807 miljoen euro naar 622 miljoen euro.

 

Pas later in het jaar verwachten de analisten van Morgan Stanley verbetering, wanneer kostenbesparingen, de migratie van abonnementen in België, een verminderde invloed van prijsveranderingen op de zakelijke markt en een verdere stabilisatie in de mobiele markt voor consumenten in de resultaten doorwerken. Met name de zakelijke markt zal als gevolg van onveranderde macro-economische zwakte en de overstap van klanten naar nieuwe abonnementen waarschijnlijk geen verbetering tonen tot de tweede helft van 2014.

 

KPN liet bij de resultaten over het eerste kwartaal zelf ook weten op schema te liggen om tegen het einde van 2014 een stabilisering van de resultaten te realiseren.

 

Ook analisten van Nomura voorzien tegen het einde van het jaar een verbetering van de omstandigheden, met minder prijsdruk op de mobiele markt. Daarbij verdwijnen de negatieve effecten op de resultaten van de prijsverlagingen eind 2013.

 

Voor de langere termijn zijn de analisten optimistischer gestemd. Een combinatie van lagere investeringen, kostenbesparingen en lagere rentekosten zal de vrije kasstroom volgens Nomura in de komende vier jaar verdubbelen. Dit biedt volgens de analisten tevens de ruimte aan KPN om een "solide" dividend uit te keren.

 

Het telecombedrijf hervat dit jaar de uitkering van dividend met een bedrag van 0,07 euro per aandeel, nadat het telecombedrijf begin juli goedkeuring kreeg van de Europese Commissie voor de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland voor 5,0 miljard euro in contanten en een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland.

 

Dankzij de verkoop zal KPN volgens eigen zeggen een duurzaam en groeiend dividend betalen, in combinatie met een solide financieel profiel. Daarbij betekent de verkoop volgens analisten van Barclays dat KPN zich kan focussen op de Nederlandse markt, waar het worstelt met flinke prijsdalingen op de mobiele markt na de komst van Tele2 en Ziggo.

 

KPN opent woensdag 30 juli voorbeurs de boeken over het tweede kwartaal.

 

Op een 0,1 procent lager Damrak noteerde het aandeel KPN maandag 2,0 procent lager op 2,31 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.