Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op weekbasis onveranderd ondanks forse koersbewegingen

Damrak op weekbasis onveranderd ondanks forse koersbewegingen
26 jul 2014 om 13:27

De Amsterdamse beurzen zijn afgelopen week ondanks aanhoudende geopolitieke spanningen relatief dicht bij huis gebleven, waarbij kwartaalcijfers op fondsniveau grote verschillen maakten.

 

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 404,84 punten, terwijl de AMX 0,2 procent bijschreef.

 

De beurzen waren volgens ABN AMRO "wat vriendelijker" gestemd dan vorige week, vanwege het verschuiven van de focus onder beleggers naar macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten.

 

Onrust in zowel Oekraïne als de situatie in Israël en Gaza bleven de beurzen beïnvloeden. De Europese Unie kondigde vrijdag daarbij nieuwe zogenoemde sanctiemaatregelen inzake Oekraïne aan tegen 15 natuurlijke personen en 18 entiteiten aan.

 

De wereldwijde inkoopmanagersindexen toonden daarentegen verbetering in juli, wat volgens ABN AMRO de visie van een verder aantrekkende wereldeconomie ondersteunt. Het Chinese cijfer over de industrie kwam uit op 52,0, de hoogste stand in achttien maanden tijd. De Europese cijfers verrasten volgens economen van ING positief, waarbij alleen Frankrijk achter bleef. De samengestelde inkoopmanagersindex van de industrie en de dienstensector in de eurozone steeg van 52,8 in juni naar 54,0 in juli, het hoogste niveau van de afgelopen drie maanden. Dit nam volgens marktanalisten van Rabobank de twijfels over het fragiele herstel van de eurozone weer even weg.

 

"Economisch gezien was de afgelopen week overwegend positief", aldus Teunis Brosens van ING. De hoofdeconoom ziet daarmee renteverhogingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten "langzaam dichterbij" komen.

 

Komende week komt de Amerikaanse centrale bank met het maandelijkse rentebesluit op woensdag. Verder komt deze week net als groeicijfers over de economie ook het Amerikaanse banenrapport naar buiten, wat geldt als ’s werelds belangrijkste macrocijfer.

 

Uit Europa komen woensdag verder nog inflatie- en werkloosheidscijfers, gevolgd door de definitieve inkoopmanagersindexen over de industrie op vrijdag.

 

Cijferseizoen in volle gang

Naast politieke spanningen en overwegend positief ontvangen macro-economische cijfers kwamen afgelopen week vele bedrijven met de kwartaalcijfers.

 

AkzoNobel verraste beleggers in positieve zin en koerste op weekbasis 5,5 procent hoger, ondanks een lagere omzet als gevolg van wisselkoerseffecten. Analist Filip de Pauw van ING meende dat de maatregelen die AkzoNobel trof effect beginnen te sorteren, ondanks de economische omstandigheden, en dat dit terug te zien is in de marges.

 

Unilever sloot op weekbasis vrijwel onveranderd, na teleurstellende kwartaalcijfers en een handhaving van de outlook voor dit jaar. Zowel de omzet als de onderliggende groei van de indexzwaargewicht konden niet aan de verwachtingen voldoen, waarbij vooral de volumes achterbleven bij de prognoses.

 

Hekkensluiter op de Amsterdamse hoofdindex was Fugro met een min van 7,1 procent. De Franse sectorgenoot Technip zag de winst in het tweede kwartaal dalen vanwege onder meer kostenbesparende maatregelen bij olieconcerns. In een verklaring stelde de dienstverlener dat oliemaatschappijen "selectiever worden bij het aangaan van investeringen" en kritisch kijken naar "marginale projecten".

 

Absolute uitblinker op het Damrak was pennystock Imtech, dat op weekbasis liefst 47,6 procent steeg. Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO verklaarde de koerswinst van het volatiele fonds eerder deze week door te wijzen op shortcovering, terwijl André van Eerden van Aberfeld Asset Management wees op een door speculanten gedragen koerswinst voor een aandeel dat "verschikkelijk" op zijn donder heeft gehad.

 

Op gepaste afstand sloten TenCate en TomTom respectievelijk 6,0 en 3,6 procent hoger na het openen van de boeken over het tweede kwartaal. TomTom verhoogde daarbij de outlook voor heel 2014 door de omzetverwachtingen in lijn te brengen met de analistenconsensus.

 

BinckBank verloor 4,6 procent en sloot daarmee de rijen op de Midkap. De provisieresultaten van de internetbroker lagen het tweede kwartaal onder druk vanwege een lage volatiliteit op de aandelenmarkten.

 

Ook deze week hebben beleggers met een volle agenda te kampen. In Nederland komen onder meer TNT Express, KPN, Randstad, Royal Dutch Shell en ArcelorMittal met de kwartaalresultaten.

 

In Europa barst het cijferseizoen in de bankensector deze week los, met als agendapunten onder meer Deutsche Bank, UBS, Barclays, Santander en BNP Paribas. Uit de Verenigde Staten komen onder meer Merck & Co., Pfizer, UPS en Proctor & Gamble met de kwartaalresultaten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.