Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX onderuit op hernieuwde zorgen

AEX onderuit op hernieuwde zorgen
25 jul 2014 om 17:54

De Amsterdamse beurs is vrijdag in het rood gesloten na hernieuwde zorgen over de situatie in Oekraïne. De AEX leverde 1,3 procent in op 404,84 punten na een teleurstellend laatste half uur handel.

 

Het verlies van de hoofdindex was vooral te danken aan de schuiver van 3 punten tegen het einde van de handelsdag nadat er angst in de markt kwam voor een escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, aldus analist Christopher Ho van AFS.

 

"Dit trapte alles omlaag, alleen de olieprijs profiteert", zo constateerde Ho, die sprak van een typische "risk off".

 

Aanvankelijk verliep de handelsdag nog uitermate kalm. Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO sprak zelfs van een "vakantiestemming" op Beursplein 5 en beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital rekende op een rustige middaghandel.

 

De agenda was vrijdag matig gevuld. Uit Duitsland kwamen zowel het consumenten- als het ondernemersvertrouwen. Het consumentenvertrouwen steeg naar het hoogste niveau sinds december 2006, hoewel het ondernemersvertrouwen licht terugzakte.

 

Verder stegen de orders voor duurzame goederen in Amerika met 0,7 procent in juni, na een daling van 1,0 procent in mei.

 

Stijgers en dalers

In de AEX wist slechts ArcelorMittal met een dagwinst van nog geen 0,1 procent aan de goede kant van de score te eindigen. De grootste dalers in de hoofdindex waren Gemalto en Fugro met elk een verlies van 2,8 procent.

 

Na goed ontvangen kwartaalcijfers won Air France-KLM 2,6 procent en was daarmee de grootste stijger in de Midkap. Ook BinckBank en Sligro Food Group vonden de weg omhoog met dagwinsten van 0,8 en 1,2 procent.

 

De grootste daler was TomTom met 3,5 procent. Een koersdoelverhoging van Nomura voor de navigatiespecialist mocht niet baten. Verder leverde Wereldhave 3,9 procent in na publicatie van de halfjaarcijfers. ING was te spreken over de ontwikkeling van de huurinkomsten van het vastgoedfonds, maar de afgegeven outlook was een teleurstelling en leidt hoogstwaarschijnlijk tot een neerwaartse bijstelling van de consensus.

 

De koers van smallcap Wessanen spoot omhoog met maar liefst 11,3 procent. De producent van biologische en natuurlijke voeding overtrof met de halfjaarcijfers de verwachtingen van Rabobank, dat verder aangaf nog dit jaar op een verkoop van de Amerikaanse divisie ABC te rekenen.

 

Daar stond evenwel een verlies van net geen 7 procent voor bouwer Ballast Nedam tegenover. Dit jaar leverde het fonds al meer dan 60 procent aan beurswaarde in.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones Index 0,8 procent lager op 16.949,15 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde een half procent in en techbeurs Nasdaq verloor 0,7 procent aan waarde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.