Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Positief sentiment op Europese beurzen

Positief sentiment op Europese beurzen
24 jul 2014 om 17:52

De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten nadat beleggers een groot aantal bedrijfscijfers voor de kiezen kregen en meevallend nieuws over de Europese economie.

 

De AEX won 0,4 procent op 409,98 euro. Daarmee bleef de Amsterdamse hoofdgraadmeter wel iets achter op de meeste Europese beurzen. De Franse beurs won 0,8 procent, hoewel de Duitse beurs ook 0,4 procent hoger noteerde op het slot.

 

Handelaar Tycho Schaaf van Lynx sprak van een erg positieve dag. De markten lieten volgens Schaaf een "redelijk overtuigend" plaatje zien en vooral de macro-economische cijfers uit Europa zetten de aandelenmarkten hoger, aldus de handelaar.

 

De samengestelde inkoopmanagersindex van de industrie en de dienstensector in de eurozone steeg van 52,8 in juni naar 54,0 in juli, het hoogste niveau van de afgelopen drie maanden. Dit nam volgens marktanalisten van Rabobank de twijfels over het fragiele herstel van de eurozone weer even weg. Duitsland was zelfs "booming". Zowel de dienstensector als de industrie deden het namelijk een stuk beter dan verwacht, aldus Rabobank na de geconstateerde kleine haarscheurtjes van de afgelopen tijd. Verder waren de marktanalisten ook goed te spreken over de dienstensector in Frankrijk.

 

De berg bedrijfscijfers werden door vermogensbeheerder Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer getypeerd als "redelijk".

 

Na een tot nog toe goede beursweek verwacht handelaar Schaaf vrijdag niet al te veel vuurwerk. De markten maken vermoedelijk een pas op de plaats op een traditiegetrouw wat rustige vrijdag.

Stijgers en dalers

In de AEX werden 16 fondsen hoger verhandeld tegenover 9 fondsen lager. Koploper was Reed Elsevier met een koerswinst van 3,5 procent nadat de uitgever iets beter dan verwacht presteerde in de eerste jaarhelft. KBC Securities sprak van sterke resultaten op alle fronten.

 

Indexzwaargewicht Unilever leverde 1,1 procent aan beurswaarde in na cijfers. De teleurstelling zat vooral in de lagere groei in de opkomende markten, aldus Nomura. Ook ING sprak van een teleurstellend resultaat. Het aandeel liet gedurende de handelsdag evenwel een volatiel koersverloop zien.

 

Verder hadden ook oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore een lastige dag met verliezen van respectievelijk 3,3 en 1,9 procent nadat sectorgenoot Technip waarschuwde voor druk op de resultaten doordat oliemaatschappijen "selectiever worden bij het aangaan van investeringen" en kritisch kijken naar "marginale projecten".

 

Grote koersbewegingen waren er in de Midkap. ASMI International leverde 4,9 procent in ondanks goed ontvangen kwartaalcijfers. Analisten waren echter minder enthousiast over de afgegeven outlook voor het lopende kwartaal. ABN AMRO rekent er op dat de marktverwachtingen voor de omzet voor heel 2014 met 5 tot 10 procent neerwaarts moet worden bijgesteld.

 

Aan kop in de AMX gingen Ten Cate en TomTom met dagwinsten van respectievelijk 9,3 en 4,0 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. Ten Cate liet volgens KBC Securities na een zwak eerste kwartaal een betere tweede periode zien. TomTom verhoogde na een meevallend tweede kwartaal de omzetverwachtingen voor heel 2014.

 

Smallcap Telegraaf Media Groep viel op met een dagwinst van 4,7 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst leek te ontbreken. Verder profiteerde Hydratec van een goede winstontwikkeling in de eerste zes maanden en koerste 6,9 procent hoger.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent hoger op 17.108,77 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,2 procent en nadert de 2.000 punten. Techbeurs Nasdaq koerste eveneens 0,2 procent hoger op 4.481,72 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.