Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groen Damrak profiteert van bedrijfscijfers

Groen Damrak profiteert van bedrijfscijfers
22 jul 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten na positief ontvangen bedrijfscijfers uit Amerika en in aanloop naar de kwartaalrapportage van zwaargewicht Apple.

 

De AEX won 1,1 procent op 407,95 punten, terwijl de AMX 0,7 procent bij schreef. Ook omringende beurzen presteerden sterk, met winsten van 1,2 en 1,5 voor respectievelijk Frankfurt en Parijs.

 

"Een leuke, rustige dag", oordeelde André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

 

Volgens de vermogensbeheerder kijken beleggers met "hooggespannen verwachtingen" uit naar de kwartaalrapportage van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple nabeurs, nadat de bedrijfsresultaten van eerder op de dag overwegend positief werden ontvangen.

 

Van Eerden sprak verder van een "stilte voor de storm", wijzend op de "grote jongens" die deze week de boeken openen. In Nederland presenteren onder meer AkzoNobel, Air France-KLM en Unilever de kwartaalcijfers.

 

De aandacht onder beleggers bleef verder gericht op de situatie in Oekraïne, waar volgens de vermogensbeheerder van Aberfeld Asset Management "spierballentaal" geuit werd. "Het blijft invloed hebben", constateerde Van Eerden.

 

Stijgers en dalers

Onder de Amsterdamse fondsen blonken Imtech en in mindere mate SBM Offshore uit met winsten van 17,3 en 3,1 procent. "Aandelen die verschrikkelijk op hun donder hebben gehad", oordeelde Van Eerden over de door speculanten gedragen koerswinsten.

 

Op de AEX sloten 21 van de 25 fondsen hoger. Unilever won 2,5 procent. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern opent donderdag voorbeurs de boeken over het tweede kwartaal. Analisten verwachten dat wisselkoerseffecten op de omzet drukten, maar zagen onderliggend de groei aantrekken.

 

AkzoNobel opent woensdag voorbeurs de boeken en steeg 1,4 procent. Sectorgenoot DSM verloor 0,6 procent. Kepler Cheuvreux stelde dat beleggers beter weg kunnen blijven bij AkzoNobel en voorzichtig moeten zijn met DSM vanwege een gerede kans op een winstwaarschuwing voor 2014.

 

Ahold was met een verlies van 0,6 procent hekkensluiter en stond net als Europese sectorgenoten onder druk. Van Eerden stelde dat supermarkten het moeilijk hebben, wijzend op onder meer "enorme marketingkosten" en het voortdurend "uitpersen" van leveranciers. "Er zit geen groei in", aldus de vermogensbeheerder.

 

Op de AMX (+0,7%) blonk naast Imtech ook Aperam uit met een winst van 4,2 procent. Volgens Serge Enneman van ABN AMRO profiteerde de producent van roestvast staal van een stijging van de grondstoffenprijzen.

 

TomTom profiteerde van een koopaanbeveling van ABN AMRO met een koersdoel van 6,50 euro en koerste 3,6 procent hoger.

 

BinckBank daalde 0,9 procent nadat de internetbroker maandag al de grootste daler was op het Damrak na negatief ontvangen kwartaalcijfers.

 

Onderaan bungelde Nieuwe Steen Investments samen met BAM Groep, dat 1,2 procent lager sloot ondanks de aankondiging dichtbij een opdracht te zijn voor de bouw van een viertal nieuwe Ierse scholen. Ook sectorgenoot Ballast Nedam stond met een verlies van 7,2 procent fors onder druk.

 

"Geen aandeel meer voor beleggers", aldus Van Eerden over Ballast, die eenzelfde oordeel had voor de hele bouwsector. "Heijmans is de minst slechte", wees de vermogensbeheerder op de dissonant die dinsdag 3,5 procent in beurswaarde steeg. De bouwer uit Rosmalen meldde voorbeurs dat het een opdracht kreeg van de gemeente Leiden om de ontsluiting van het Bio Science Park Leiden aan te pakken.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,4 procent hoger op 17.118,51 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq 0,8 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.