Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: visvoertak stuwt resultaten Nutreco

Beursblik: visvoertak stuwt resultaten Nutreco
22 jul 2014 om 16:35

Nutreco heeft in het eerste halfjaar van 2014 zowel de omzet als de winst zien stijgen. Dat bleek uit een door de diervoederspecialist verzamelde consensus gebaseerd op negen analisten.

 

In het eerste halfjaar steeg de omzet van Nutreco op jaarbasis van 2.399 naar 2.453 miljoen euro. De naar verwachting 4,4 procent hogere volumes werden volgens analist Pascale Weber van KBC Securities deels teniet gedaan door lichte prijsdalingen en negatieve wisselkoerseffecten.

 

De omzet uit de visvoeractiviteiten steeg op jaarbasis van 771 naar 907 miljoen euro, terwijl Nutreco de verkopen bij de diervoedingsactiviteiten naar verwachting zag dalen van 907 naar 889 miljoen euro.

 

De Iberische mengvoer- en vleesactiviteiten rapporteerden een omzetdaling van 721 naar 661 miljoen euro. Na een mislukte poging deze activiteiten te verkopen, Nutreco vond geen koper die bereid was genoeg te betalen, besloot de onderneming in juni om de activiteiten weer uit de etalage te halen.

 

In het eerste kwartaal van dit jaar presteerden de Iberische activiteiten daarbij volgens Nutreco "goed", als gevolg van het marktleiderschap en een herstel van de Spaanse economie.

 

Het bedrijfsresultaat (EBITA) van Nutreco nam naar verwachting toe van 94,1 naar 107,5 miljoen euro. Dit resulteerde in een nettowinst van bijna 66 miljoen euro tegen 54 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

 

Nutreco handhaafde na de mislukte verkoop van de Iberische activiteiten desalniettemin de outlook voor het eerste halfjaar. De diervoedingsactiviteiten boeken naar verwachting van Nutreco een "iets hoger" bedrijfsresultaat, terwijl bij de tak visvoer een "duidelijk hoger" bedrijfsresultaat in de boeken zal worden gezet. De consensuscijfers voorzien evenwel een nipte daling bij diervoeding tot iets minder dan 57 miljoen euro. Bij de tak visvoer zien de analisten echter een stijging tot 46,5 miljoen euro.

 

Analisten van Rabobank noemden de consensus wellicht te voorzichtig en stelden dat de sterke handelsomstandigheden van het eerste kwartaal ook in het tweede kwartaal van kracht bleven.

 

De analisten hopen net als Weber van KBC Securities bij de halfjaarresultaten meer inzicht te krijgen in de verwachtingen van Nutreco voor heel 2014. De analist van KBC Securities mikt op een groei van het bedrijfsresultaat met 3,2 procent tot 264,5 miljoen euro, maar stelde verder vast dat de cijfers in de tweede helft van het jaar minder goed vergelijkbaar zullen zijn.

 

Nutreco maakt donderdag voorbeurs de resultaten over het eerste halfjaar van 2014 bekend.

 

Dinsdag noteerde het aandeel 0,4 procent lager op 32,61 euro, terwijl het Damrak ruim een procent steeg.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.