Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Omzetdaling voor SBM Offshore

Update: Omzetdaling voor SBM Offshore
9 mei 2014 om 12:01

SBM Offshore heeft in de eerste maanden van 2014 de omzet en de orderportefeuille conform verwachting zien dalen. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de kwartaalrapportage van de toeleverancier van de oliesector, die weinig verrassingen bevatte.

 

CEO Bruno Chabas sprak van een "stabiel" eerste kwartaal, waarin de omzet zich in lijn met de verwachtingen van de onderneming ontwikkelde.
Verder meende de topman dat de tender activiteiten een versnelling lieten zien en zelfs op het hoogste niveau in de geschiedenis zijn uitgekomen.

 

Desalniettemin bleef SBM Offshore terughoudend met het oog op het toekennen van nieuwe projecten en gaf het aan pas in 2015 te rekenen op het toekennen van nieuwe opdrachten.

 

"Behoorlijk optimistisch", aldus  analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux in reactie op de uitspraken van SBM Offshore over de tender activiteiten.

 

Met het oog op de orderportefeuille van 2,6 miljard dollar voor de divisie Turnkey, grofweg iets meer dan een jaar aan werk, meende Mulder echter wel dat de bezettingsgraad een "item" wordt. Positief was volgens de analist dat SBM Offshore aangaf eventuele rustige tijden niet aan te grijpen om "rare uitstapjes" naar niet-kernactviteiten te doen of om projecten met lage marges te accepteren.

 

De totale orderportefeuille van SBM Offshore daalde op jaarbasis met 2 procent naar 21,7 miljard dollar. Een daling grofweg in lijn met de verwachtingen van analisten.

 

De orderinstroom viel terug van 8,1 miljard dollar vorig jaar naar 244 miljoen euro dit jaar. Een "mager" niveau, aldus Mulder, maar tevens niet verrassend.

 

Over de smeergeld affaire zei Chabas in afwachting te zijn van de uitkomsten van de onderzoeken door de autoriteiten. De kwestie hangt volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp als een donkere wolk boven het fonds. Zodra deze wordt weggenomen is er volgens Westerterp echter ruimte voor de koers naar boven, een lezing die ook analist Quirijn Mulder van ING onderschrijft.

 

Mulder van ING rekent op een boete voor de smeergeld affaire van circa 300 miljoen dollar.

 

Resultaten

SBM Offshore zag de omzet in het eerste kwartaal met 4 procent dalen van 814 miljoen dollar naar 782 miljoen dollar. Terwijl de verkopen bij Lease & Operate stegen met 2 procent, daalden deze bij Turnkey juist met 6 procent.

 

Schuld

De nettoschuld liep afgelopen kwartaal op naar 3,8 miljard dollar. In combinatie met "ongewoon" hoge capex van 599 miljoen dollar zorgde dit bij analisten van Société Générale voor enige onrust. De analisten van de Franse bank spraken daarom ook van een zwakke kwartaalrapportage.

 

Outlook

Voor 2014 mikt SBM Offshore op een omzet van 3,3 miljard dollar, waaraan Turnkey 2,3 miljard dollar bijdraagt en Lease & Operate 1,0 miljard dollar. Eerder al gaf de toeleverancier al aan een vergelijkbare omzet als in 2013 te voorzien.

 

Verder vordert de verkoop van het resterende vastgoed in Monaco en ook staat de DSCV SBM Installer nog altijd te koop, evenals de FPSO’s Falcon en VLCC Alba.

 

Op een rood Damrak noteerde SBM Offshore aan het einde van de ochtendhandel 1,7 procent hoger.

 

Update: om meer informatie toe te voegen en koersreactie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.