Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak maakt pas op de plaats

Damrak maakt pas op de plaats
23 apr 2014 om 17:58

De Amsterdamse beurs heeft woensdag een pas op de plaats gemaakt, ondanks een goede gevulde nieuwsstroom met veel bedrijfscijfers. De AEX sloot 0,2 procent lager op 397,34 punten en ook de omringende beurzen bleven relatief dichtbij huis, hoewel de verliezen groter waren dan op het Damrak.

 

“Het was een supersaaie dag waarbij beleggers wachten op cijfers nabeurs uit Amerika”, betoogde Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer.

 

Vooralsnog is het cijferseizoen geen groot succes, zo meende  vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Vandaag was Vopak "de zoveelste in de rij met slechte cijfers", aldus Vermeulen.

 

Beleggers kregen vandaag naast de bedrijfscijfers ook inzicht in de voorlopige inkoopmanagersindexen. Economen van Rabobank waren vooral te spreken over de ontwikkelingen in Duitsland. Minder te spreken waren de economen over de ontwikkelingen in Frankrijk en China. De Franse inkoopmanagersindex viel tegen, maar wees nog wel op groei, terwijl de Chinese industrie opnieuw krimp liet zien. Het groeitempo van de Amerikaanse industrie maakte een pas op de plaats.

 

Vanuit Amerika kreeg de markt verder een tegenvallend cijfer over de woningmarkt te verwerken. De verkopen van nieuwe eengezinswoningen daalden in maart met maar liefst 14,5 procent. “Een forse daling”, zo stelde Plaizier.

 

Vermeulen verwacht nog wel het nodige vuurwerk nabeurs op Wall Street, als techgiganten als Apple en Facebook met de cijfers komen.

 

Donderdag is de beursagenda ook weer flink gevuld met onder meer bedrijfscijfers van zwaargewichten Unilever en Heineken.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 10 van de 25 fondsen hoger, waarbij Randstad de sterkste stijger was. De uitzender profiteerde met plus 5,2 procent van de sterke cijfers van concurrent Manpower en de koopaanbeveling van Goldman Sachs in aanloop naar de kwartaalcijfers.

 

Unibail-Rodamco profiteerde van de dinsdag nabeurs afgegeven trading update. De cijfers waren weinig verrassend volgens analisten van ABN AMRO, die meenden dat de markt dit ook verwachtte van een premium fonds als Unibail-Rodamco. Beleggers zetten het vastgoedfonds 0,9 procent hoger.

 

Daarentegen leverde SBM Offshore 3,3 procent in na een koersdoelverlaging door UBS. Analisten van de Zwiterse bank zien op korte termijn weinig aanjagers voor de koers en vrezen dat SBM Offshore geen nieuwe opdrachten krijgt van Petrobras zolang de verkiezingen in Brazilie nog niet hebben plaatsgevonden. Verder verloor Philips 1,4 procent na negatieve analistenrapporten in reactie op de cijfers van dinsdag.

 

Hekkensluiter in de hoofdindex was evenwel Corio met een verlies van 5,2 procent, te wijten aan het ex-dividend van het vastgoedfonds.

 

Net als Randstad in de AEX, nam sectorgenoot USG People in de AMX de leiding. Het aandeel won 4,9 procent. In het kielzog van Unibail-Rodamco steeg Vastned Retail 2,4 procent.

 

De rode lantaarn werd gedragen door Vopak, dat met maar liefst 7,8 procent onderuit ging na het openen van de boeken en zich daarbij somber uitliet over 2014. ING sprak van een "lelijke" aanpassing van de outlook en SNS Securities besloot de koopaanbeveling voor het fonds onder herziening te nemen.

 

Ten Cate, dat ex-dividend ging, leverde 2,2 procent in.

 

Onder de kleinere fondsen viel Docdata in negatieve zin op nadat het bedrijf de omzet zag dalen in de eerste maanden van 2014 en ook voor de rest van het jaar op lagere resultaten rekent. Het aandeel kleurde 2,0 procent rood.

 

Tussenstand Wall Street

In Amerika noteerden de drie meest prominente indexen bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten lager. Zo verloor de Dow Jones Index, net als de S&P 500 Index, 0,2 procent. De Nasdasq kleurde zelfs 0,6 procent rood.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.