Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen zetten rally voort

Europese beurzen zetten rally voort
19 dec 2014 om 08:29

Het Damrak maakt zich vrijdag op voor een fors hogere opening na een jubelstemming op Wall Street donderdagavond, waar de Dow Jones index en de S&P 500 voor de tweede handelsdag op rij de grootste stijging van het jaar neerzetten.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van 1,3 procent. Donderdag beleefden de Europese beurzen nog hun beste sessie in jaren, nadat de Federal Reserve aangaf "geduldig" te zijn met het verhogen van de Amerikaanse rente, de olieprijs stabiliseerde en de Russische roebel in waarde steeg.

Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten benadrukte dat het marktherstel deze week gepaard ging met "ruim boven gemiddelde omzetten, hetgeen een zeer positief signaal is". De handelaar voorziet dat de resterende handelsdagen van het jaar gekenmerkt zullen worden door "sterk afnemende omzetten, die bij plotselinge ontwikkelingen grote koersuitslagen tot gevolg kunnen hebben".

Het positieve sentiment dat woensdagavond op Wall Street werd ingezet na het rentebesluit kreeg donderdag een robuust vervolg. Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management ”wist de Amerikaanse centrale bank de rust onder beleggers terug te krijgen”, wijzend op de hint van voorzitter Janet Yellen dat de Fed de rente niet voor april 2015 verhoogt.

De olieprijs kwam donderdag na een aanvankelijke stijging in de loop van de Europese handelsdag echter toch weer onder druk te staan en de Amerikaanse WTI Crude olie zakte nipt onder de 55 dollar. Beleggers negeerden echter de daling en oliegiganten Exxon Mobil en Chevron wonnen respectievelijk 2,4 en 2,8 procent. De dollar noteerde daarnaast rond het hoogste niveau sinds de zomer van 2012 op 1,2288.

Ook in Azië was het sentiment vanochtend zeer positief. In Japan, waar de centrale bank het monetaire beleid onveranderd liet, steeg de Japanse Nikkei index 2,4 procent, terwijl de Shanghai Composite ruim anderhalf procent in het groen noteerde.

Beleggers kijken vandaag naar een lichte agenda. Inmiddels bleek het Duitse consumentenvertrouwen al gestegen. Daarnaast kan de optie-expiratie, traditiegetrouw elke derde vrijdag van de maand, voor extra volatiliteit zorgen.


Bedrijfsnieuws


Air France-KLM
gaf een winstwaarschuwing af en verwacht een 200 miljoen euro lager bedrijfsresultaat (EBITDA) te boeken dan eerder aangegeven. Aanleiding voor de winstwaarschuwing was volgens Air France-KLM onder meer de nasleep van de recente pilotenstaking. Analisten van Nomura noemen de omvang van de winstwaarschuwing opmerkelijk en zetten vraagtekens bij de redenen die Air France-KLM aandroeg voor de waarschuwing, zoals de tegenvaller op het vlak van pensioenkosten en de brandstofkosten.


Galapagos
ontvangt een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van partner AbbVie vanwege de start van een Fase 1 studie met GLPG1837 voor taaislijmziekte. Het doel van de Fase 1 studie is om de veiligheid en de eigenschappen van het medicijn te evalueren.

TenCate verwierf een opdracht van veiligheidsregio Twente voor het leveren van beschermende weefsels voor brandweerkleding. De order betreft 1.028 brandweeruniformen, die vanaf maart 2015 worden uitgeleverd. Financiele details werden niet vrijgegeven.


Slotstanden Wall Street

De Dow Jones sloot donderdag 2,4 procent hoger op 17.776,35 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 eveneens 2,4 procent bijschreef op 2.061,20 punten. De Nasdaq won 2,2 procent op 4.748,40 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.