Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eindsprint zet AEX op groen

Eindsprint zet AEX op groen
19 dec 2014 om 17:55

De Amsterdamse beurs is vrijdag in het groen gesloten nadat een eindsprint werd ingezet tijdens optie-expiratie.

 

De AEX won een half procent op 418,37 punten gesteund door de koerswinst voor indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. De Duitse en de Franse beurs eindigden licht in het rood.

 

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers is "het spel gespeeld" voor 2014. Technisch ligt er volgens Smit nog wat ruimte voor de AEX tot wellicht 425 punten, mede ook omdat december een "beursvriendelijke maand is".

 

De beursagenda was vandaag vrijwel leeg. Een steuntje in de rug was de stijging van het Duitse consumentenvertrouwen.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 18 fondsen hoger verhandeld tegenover 7 fondsen lager. Aan kop ging Royal Dutch Shell met een dagwinst van 3,4 procent, profiterend van een herstellende olieprijs.

 

Verder deed vastgoedfonds Unibail-Rodamco goede zaken met een dagwinst van 1,9 procent. Het Franse-Nederlandse vastgoedfonds kondigde een nieuw project in Brussel aan, vond in L’Oréal een nieuwe huurder en rondde de verkoop van zes Franse winkelcentra aan Wereldhave af.

 

De grootste daler onder de hoofdfondsen was ING Groep met een dagverlies van 1,7 procent.

 

In de AMX deed vooral Vopak goede zaken met een winst van 4,7 procent. Het opslagbedrijf kondigde de bouw van een nieuwe terminal in Maleisië aan. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers sprak van "een mooie deal".

 

De grootste daler in de Midkap was Air France-KLM met een verlies van 8,1 procent na de derde winstwaarschuwing van dit jaar. Teleurstellend en omvangrijk, zo bestempelden analisten van Nomura de waarschuwing.

 

BAM Groep verloor 2,8 procent, ondanks dat bekend werd dat grootaandeelhouder Aat van Herk zijn belang in de bouwer uitbreidde vanwege het vertrouwen in de nieuwe topman, en omdat het fonds laag gewaardeerd is, aldus vakblad Cobouw.

 

Bij de kleinere fondsen was Oranjewoud de grootste daler met een verlies van 3,0 procent. Dochterbedrijf Strukton Rail staakt de activiteiten in Duitsland. Nedap verloor 2,0 procent op 26,50 euro, nadat SNS Securities het koersdoel voor het fonds verlaagde naar 28,50 euro.

 

AMG was met een dagwinst van 2,3 procent de grootste stijger in de AScX. Het fonds verkocht een belang van 51 procent in Benda-Lutz Werke, dat niet als kernactiviteit gold.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent in het groen op 17.790,25 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq koerste 0,3 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.