Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitbundige winsten op Europese beurzen

Uitbundige winsten op Europese beurzen
18 dec 2014 om 18:00

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten gesloten. De AEX koerste 3,2 procent hoger op 416,44 punten. Daarmee behoorde de Amsterdamse graadmeter tot de best presterende beurzen in Europa.

 

Volgens handelaar Selwyn Duijvestijn van Marktgevoel kwam de winst na een periode van "veel ellende". De koersstijgingen waren volgens de handelaar te danken aan een combinatie van de Federal Reserve die een eerste renteverhoging "op de lange baan" schoof en de afnemende angst dat de situatie in Rusland uit de hand zal lopen.

 

De Fed liet woensdag weten dat de centrale bank op zijn vroegst bij de vergadering van eind april zal overgaan tot een eerste renteverhoging. Verder sprak de Russische president Vladimir Poetin volgens Duijvestijn "geruststellende woorden" in een toespraak.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was het alleen Delta Lloyd dat niet mee kon komen. De verzekeraar leverde bijna een half procent in. De grootste stijgers waren Philips en ING Groep met winsten van respectievelijk 5,2 en 4,8 procent. Ondanks een boete van 172,5 miljoen euro van de Franse mededingingsautoriteit steeg Unilever 3,8 procent in waarde.

 

In de AMX gingen Air France-KLM en Brunel International aan kop met dagwinsten van 4,3 en 4,0 procent. Volgens Duijvestijn werd Brunel, een specialistische detacheerder in onder meer de energiesector, de afgelopen tijd ook flink geraakt door de dalende olieprijs.

 

Ook in de AScX vooral groen op de borden. Koplopers waren Ordina en Value8 met elk een stijging van 4,2 procent. Value8 kocht een meerderheidsbelang in Kersten, wat een ""duidelijk positief effect" op de winstontwikkeling zal hebben. Neways Electronics en Telegraaf Media Groep leverden 2,5 en 3,9 procent in.

 

Het lokaal genoteerde Altice koerste 4,1 procent hoger. Maandag komt de Franse kabelaar in de AEX. NN Group verloor 2,4 procent. De verzekeraar promoveert naar de Midkap, maar kreeg vandaag een adviesverlaging van Goldman Sachs om de oren.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,2 procent hoger op 17.557,17 punten. De breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq wonnen elk 1,3 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.