Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street begint met verlies aan nieuwe maand

Wall Street begint met verlies aan nieuwe maand
1 dec 2014 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een verlies aan de decembermaand begonnen nadat verschillende negatieve factoren van invloed waren op de financiële markten, maar grondstofprijzen een bodem plaatsten na een forse koersval.

 

De S&P 500 index daalde 0,7 procent naar 2.053,49 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.780,07 punten en de Nasdaq sloot liefst 1,3 procent lager op 4.727,35 punten.

 

Met name het forse verlies van de Nasdaq trok de aandacht op de beurzen, met als hoofdverantwoordelijke indexzwaargewicht Apple. Het fonds noteerde 3,6 procent lager nadat Morgan Stanley het advies voor de technologiesector verlaagde van Overwogen naar Houden en de positie in Apple "bescheiden" verlaagde, nadat de koers in de afgelopen drie jaar bijna in waarde verdubbelde.

 

Ook bekende namen als Facebook, Amazon.com en Yahoo! lieten een veer op de Nasdaq, met verliezen van ruim drie procent. Hekkensluiter onder de honderd grootste fondsen op de techbeurs was evenwel Tesla Motors met een min van 5,6 procent. Microsoft Corporation onttrok zich aan de malaise en schreef 1,8 procent bij.

 

Big Blue IBM sloot een langjarig contract met het Nederlandse ABN AMRO ter waarde van miljarden dollars, maar kon dit met een verlies van 0,4 procent niet vertalen in een hogere beurskoers. IBM wordt de komende tien jaar verantwoordelijk voor de IT infrastructuur van de bankactiviteiten wereldwijd.

 

Buiten de slechte prestaties van technologiefondsen kampte de bredere markt ook met koersdruk vanwege een lager groeitempo in de Amerikaanse industrie. Zowel het cijfer gemeten door het Institute for Supply Management als dat van Markit Economics wees op een afname van de groei, maar noteerde nog altijd ruim boven het break-even niveau van 50.

 

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie viel daarmee nog altijd fors hoger uit dan elders in de wereld. In de eurozone viel de inkoopmanagersindex vanochtend terug naar nog slechts nipte groei, waarbij zowel Duitsland als Frankrijk krimp lieten zien in november. In China en Japan liep het groeitempo eveneens terug.

 

Naweeën Black Friday

Nadat afgelopen vrijdag op Black Friday de aankopen voor de feestmaand van start gingen, konden Amerikanen nu online aankopen doen op Cyber Monday. Volgens de National Retail Federation waren er minder koopjesjagers actief vrijdag en dit weekend, maar blijft Black Friday de belangrijkste dag in het jaar voor retailers.

 

Retailer Best Buy Co. sloot maandag met het afsluiten van de feestdagen liefst 5,5 procent in het rood. Online marktplaats eBay eindigde onveranderd op 54,87 dollar.

 

Herstel grondstofprijzen

Oliegerelateerde fondsen beleefden maandag een opmerkelijke ommekeer na een slechte reeks en aanvankelijk lagere koersen aan het begin van de handelsdag. In Europa stonden oliereuzen maandag nog onder forse druk, maar na een herstel van de grondstofprijzen profiteerden ook de beurskoersen van individuele titels. Op de Dow Jones index gingen Chevron en Exxon Mobil aan kop met winsten van respectievelijk 2,6 en 2,0 procent, terwijl de prijs voor een vat Brent olie 4,0 procent steeg en de prijs van Crude olie liefst 4,8 procent hoger noteerde.

 

Afgelopen week verloor de olieprijs nog vele procenten, nadat de OPEC besloot om de olieproductie niet te verlagen. Naast de olieprijs toonden ook andere grondstoffen een sterk herstel. De prijzen voor edelmetalen als goud en zilver schreven enkele procenten bij, na een aanvankelijk stevig verlies aan het begin van de handelsdag. De goudprijs noteerde 3,2 procent hoger, terwijl zilver liefst 6,0 procent steeg.

 

Voor later in de week zijn de ogen onder meer nog gericht op het Beige Book van de Fed op woensdag en het banenrapport op vrijdag, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfers. Rabobank verwacht een banengroei van 228.000 en een werkloosheidspercentage van 5,8 procent. Daarmee zouden er afgelopen maand iets meer banen zijn bijgekomen dan in oktober. De werkloosheid blijft naar verwachting onveranderd.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.