Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Royal Dutch Shell drukt op Damrak

Beursupdate: Royal Dutch Shell drukt op Damrak
28 nov 2014 om 12:22

De AEX noteerde vrijdag rond lunchtijd nipt onder het donderdag aangescherpte jaarrecord nadat oliegerelateerde aandelen opnieuw inleverden.

 

De AEX handelde rond het middaguur 0,4 procent lager op 423,95 punten nadat donderdag een jaarrecord werd gezet op 425,75 punten.

 

"Er speelt maar één ding vandaag, en dat is het besluit van de Opec om de olieproductie niet te verlagen", aldus vermogensbeheerder Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

 

De markt kijkt, vanwege Black Friday, tegen een lege beursagenda aan. Amerikaanse nieuwszenders zullen evenwel real-time verslag doen van de verkoopcijfers, waardoor beleggers direct inzicht krijgen in de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument, die verantwoordelijk is voor circa 70 procent van de totale uitgaven in Amerika. Op Black Friday zijn de deuren op Wall Street slechts een halve dag geopend.

 

Stijgers en dalers

In de AEX bleven de fondsen dicht bij huis met uitzondering van uitschieter Royal Dutch Shell, dat drie procent goedkoper werd. De oliereus leed onder de dalende olieprijs. Analisten van de Japanse zakenbank Nomura voorzien een verdere daling van de olieprijs richting de 60 dollar en verlaagden de adviezen voor verschillende oliefondsen. Shell bleef evenwel een koopaanbeveling en geldt als het favoriete aandeel van Nomura in de sector.

 

Oliedienstverlener Fugro leed een verlies van anderhalf procent.

 

Koploper in de hoofdindex was Gemalto met een plus van 0,9 procent. AkzoNobel en Unilever stegen respectievelijk 0,7 en 0,6 procent.

 

ASML sprokkelde 0,3 procent aan beurswaarde bij op 84,75 euro na een flinke koersdoelverhoging door Rabobank naar 85,00 euro.

 

In de Midkap was Air France-KLM uitblinker met een winst van ruimschoots vijf procent nadat KLM liet weten de komende jaren voor 700 miljoen euro te gaan bezuinigen. KLM gaat vooral besparen op het cabinepersoneel, zo stelde Theodoor Gilissen Bankiers. Daarnaast profiteert Air France-KLM goed van de dalende olieprijs. Arbeid en brandstof zijn de grootste kostenposten voor een luchtvaartmaatschappij.

 

Verder kon TomTom profiteren van een positief analistenrapport van UBS en won het 2,6 procent. De Zwitserse bank haalde de navigatiespecialist van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel licht naar 5,50 euro.

 

Eurocommercial Properties dikte 1,2 procent. Het vastgoedbedrijf meldde dat een kwart van de aandeelhouders koos voor een dividend in aandelen.

 

Uitzender Brunel International was hekkensluiter met een verlies van drie procent, gevolgd door het volatiele Imtech, dat twee procent rood kleurde.

 

Ballast Nedam liet weten voor 2014 te reken op een fors verlies. De bouwer sprak van een "zwaar jaar" en rekent op een operationeel verlies, ondanks de verkoop van de offshore activiteiten aan Van Oord. Beleggers zetten de bouwer ruim drie procent hoger. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers is het door Ballast Nedam voorziene operationele verlies van 35 tot 45 miljoen euro een meevaller. Aanvankelijk gingen analisten van de private bank nog uit van een verlies van zo’n 70 miljoen euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.