Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX nipt in het groen

AEX nipt in het groen
28 nov 2014 om 18:01

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een kleine winst gesloten nadat het jaarrecord donderdag ook al fractioneel werd aangescherpt. De AEX won slechts 0,03 procent op 425,86 punten. Op weekbasis restte er een winst van ruim een half procent.

 

"Lage volumes en een oliemarkt die het sentiment domineerde", aldus handelaar Tycho Schaaf van Lynx.

 

Nadat verschillende lidstaten al een daling van de inflatie bekend maakten, bleek vandaag dat de consumentenprijzen in de eurozone ook in een lager tempo stegen.

 

Volgende week staat het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank voor dit jaar op de rol. Veel beleggers hopen, gevoed door de dalende inflatie, op de aankondiging van kwantitatieve verruiming.

 

Schaaf denkt evenwel dat de markten dit al grotendeels hebben ingeprijsd. Op korte termijn zal een dergelijke aankondiging door de centrale bank waarschijnlijk leiden tot hogere koersen, totdat het besef komt dat "QE niet goed is", aldus de handelaar.

Stijgers en dalers

In de AEX was het opnieuw Royal Dutch Shell dat het grootste verlies leed. De oliereus verloor 2,2 procent aan beurswaarde nadat het donderdag ook al 4 procent inleverde vanwege een sterk dalende olieprijs. Evenzo hadden de oliedienstverleners een moeilijke dag. Fugro verloor 1,6 procent en SBM Offshore 0,8 procent.

Aan kop ging AkzoNobel met een dagwinst van ruim 1,4 procent, gevolgd door Philips met geen 1,4 procent.

 

In de Midkap was Air France-KLM de hoogvlieger met een winst van 6,4 procent. KLM liet weten de komende jaren voor 700 miljoen euro te gaan bezuinigen. KLM gaat vooral besparen op het cabinepersoneel, zo stelde Theodoor Gilissen Bankiers. Daarnaast profiteert Air France-KLM goed van de dalende olieprijs. Arbeid en brandstof zijn de grootste kostenposten voor een luchtvaartmaatschappij.

 

Verder kon TomTom profiteren van een positief analistenrapport van UBS en won het 3,0 procent. De Zwitserse bank haalde de navigatiespecialist van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel licht naar 5,50 euro vanwege onder meer de afnemende krimp van de markt voor navigatiekastjes en de focus van TomTom op activiteiten met hogere marges.

 

Brunel International was met een koersdaling van 3,1 procent de sterkste daler. Net als bijvoorbeeld Fugro is ook Brunel als detacheerder in de oliesector erg afhankelijk van de investeringsplannen van de grote oliemaatschappijen.

 

Ballast Nedam liet weten voor 2014 te reken op een fors verlies ondanks de verkoop van de offshore activiteiten aan Van Oord. De bouwer sprak van een "zwaar jaar". Beleggers zetten de bouwer ruim 0,7 procent hoger. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers is het door Ballast Nedam voorziene operationele verlies van 35 tot 45 miljoen euro een meevaller. Aanvankelijk gingen analisten van de private bank nog uit van een verlies van zo’n 70 miljoen euro.

 

Sectorgenoot Heijmans koerste 1,8 procent in het groen. Nabeurs maakte de bouwer bekend de looptijd van een kredietfaciliteit te hebben verlengd met een jaar. Tegenover de koerswinsten van de bouwers stonden verliezen van ruim 2 tot bijna 3 procent voor Beter Bed, DPA, Esperite en Grontmij.

 

Het lokaal genoteerde Altice won 1,7 procent nadat de kabelaar een samenwerking met de Portugese postbezorger CTT aankondigde en de transactie met SFR afrondde.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,3 procent hoger op 17.883,91 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde vlak en techbeurs Nasdaq koerste 0,4 procent in het groen.

 

Vanwege de viering van Black Friday sluit Wall Street, dat donderdag helemaal gesloten was door Thanksgiving, al na een halve sessie de handel.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.