Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zet nieuw jaarrecord neer

AEX zet nieuw jaarrecord neer
27 nov 2014 om 18:01

De Amsterdamse beurs heeft ondanks het grote koersverlies van Royal Dutch Shell het jaarrecord fractioneel aangescherpt. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 425,75 punten. Het vorige record, van medio september, stond op 425,74 punten. Intradag steeg de AEX naar 426,99 punten.

 

"Op een rustige dag hoger", aldus analist Christopher Ho van AFS.

 

De domper was volgens Ho dat de Opec helemaal niets deed of zelfs maar beloofde te doen aan het huidige productieniveau. "Dat viel tegen en de olieprijs kwam hard af", zo constateerde de analist. De verschillende olieprijzen leverden procenten in op niveaus van rond de 70 dollar per vat.

 

Beleggers moesten het vandaag stellen zonder impulsen uit Amerika. Vanwege de viering van Thanksgiving hield Wall Street de deuren gesloten. Morgen, als de Amerikaanse consument zich te buiten gaat aan shoppen op Black Friday, sluiten de Amerikaanse beurzen al na een halve handelsdag.

 

Vanochtend bleek de Duitse inflatie gedaald en de deflatie in Spanje gestegen. Voor vrijdag staat de prijsontwikkeling in de eurozone op de agenda. De lage inflatie voedt de hoop in de markt dat de Europese Centrale Bank met zwaarder geschut komt volgende week bij het rentebesluit om de inflatie aan te jagen.

 

De onderliggende trend op de aandelenmarkten blijft volgens Ho dan ook goed en beleggers lijken zich op te maken voor een eindejaarsrally.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 19 fondsen hoger verhandeld. De grootste stijger was OCI met een dagwinst van 3,5 procent. Verder deden ASML, Corio, KPN en Unibail-Rodamco goede zaken met stijgingen van ruim 2 procent.

 

Shell was met een verlies van 4,0 procent verreweg de grootste daler. Ook de oliegerelateerde fondsen Fugro en SBM Offshore hadden een moeilijke dag en leverden respectievelijk 5,0 en 2,2 procent in.

 

Daarnaast behoorde ArcelorMittal met een daling van 1,1 procent eveneens tot het kleine groepje verliezers. Morgen Stanley gaf een verkoopadvies op de staalreus af. Volgens de analisten is de markt te optimistisch gestemd over onder meer de ijzerertsprijs.

 

In de AMX gingen Arcadis en Air France-KLM aan kop met winsten van 5,0 en 4,4 procent. Arcadis haalde een opdracht van Rijkswaterstaat binnen, maar volgens analist Ho verklaarde dit niet de stevige koersstijging van vandaag. Air France-KLM profiteert van de lagere olieprijs. Samen met arbeid is brandstof de grootste kostenpost voor een luchtvaartmaatschappij.

 

Tankopslagbedrijf Vopak, net als Fugro en SBM Offshore afhankelijk van de oliesector, leverde 1,5 procent in en was daarmee de grootste daler onder de fondsen in de Midkap.

 

Bij de kleinere fondsen vielen de koerswinsten van Beter Bed, DPA en Grontmij op. De fondsen werden circa 4,5 tot ruim 5 procent meer waard. Kendrion was met een verlies van 0,9 procent de grootste daler onder de smallcaps.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.