Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak koerst nipt onder jaarrecord

Beursupdate: Damrak koerst nipt onder jaarrecord
24 nov 2014 om 11:19

De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend in lijn met de Europese hoofdbeurzen hoger en noteerde vlak onder het jaarrecord. De AEX steeg 0,4 procent naar 425,29 punten en handelde daarmee minder dan een punt onder de hoogste stand van 2014. De AMX won 0,2 procent.

Handel Michael Jabroer van Mijn-Effecten voorziet onder meer vanwege verwachte maatregelen van de Europese Centrale Bank "een vroegtijdige kerstrally" en stelde dat de weg richting 430 punten vrij ligt.

Ook analisten van de Rabobank benadrukten dat het optimisme is gestoeld op de  bereidheid van de ECB "om nog meer te gaan doen via het aankopen van overheidspapier".

De markten kregen vanochtend daarnaast een impuls na de bekendmaking van een verbetering van het Duitse ondernemersklimaat. De Ifo index, een Duitse conjunctuurindicator die de verwachtingen van de Duitse ondernemers voor de komende zes maanden meet, nam toe van 103,2 in oktober naar 104,7 in november.

Beleggers kijken voor de rest van de handelsdag aan tegen een vrijwel lege macro-economische agenda, terwijl het cijferseizoen zo goed als afgesloten is.

Later deze week volgen echter voldoende cijfers die tot volatiliteit kunnen leiden, met onder meer de nieuwste ramingen over de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal en verschillende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. In Europa worden groeicijfers over de Duitse, Britse en Spaanse economie vrijgegeven, terwijl vrijdag de week wordt afgesloten met cijfers over de inflatie en werkloosheid in de eurozone.

Stijgers en dalers

Onder de overwegend groengekleurde hoofdfondsen was ASML een negatieve dissonant met een verlies van 2,6 procent. Voor de camera’s van ABM Financial News stelde Corné van Zeijl van Actiam dat de afgegeven meerjarige doelstellingen weliswaar zeer goed zijn, maar dat de markt op dit nieuws al vooruit was gelopen. Vorige week sloot het aandeel nog op de hoogste stand ooit.

SBM Offshore daalde daarnaast twee procent nadat berichtgeving in Braziliaanse media over de smeergeldaffaire van de oliedienstverlener leidde tot ongerustheid bij beleggers. Analist Quirijn Mulder van ING kon de nieuwsberichten dat een directeur van Petrobras 22 miljoen dollar van SBM Offshore had ontvangen moeilijk te plaatsen en benadrukte dat SBM Offshore overwegend via tussenpersonen opereerde, terwijl ook de hoogte van het bedrag vraagtekens oproept.

Koplopers onder de hoofdfondsen waren Philips, Randstad en Aegon met winsten van grofweg anderhalf procent. Aegon kreeg een pluim van KBC Securities na de verkoop van zijn belang in La Mondiale Participations, dat tegen een hogere prijs dan verwacht gebeurde.

In de vlakke Midkap ging Imtech fier aan kop met een winst van ruim vier procent zonder bedrijfsgerelateerd nieuws. Grootste daler was daarentegen Arseus met een verlies van anderhalf procent.

Onder de kleinere fondsen waren ICT Automatisering (+6,4%) en Galapagos (+2,9%) opvallende stijgers. ICT Automatisering profiteerde van een koopaanbeveling van SNS Securities, waarbij de verkoop van de Duitse activiteiten volgens de analisten een positief effect heeft op de winstgevendheid en het management tevens "significante" belastingvoordelen voorziet.

Mota-Engil Africa beleefde een teleurstellende beursgang. Na een introductiekoers van 11,50 euro, verloor het fonds op de eerste handelsdag aan het Damrak 16,1 procent op 9,65 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.