Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op weekwinst na opbeurende woorden Draghi

Damrak op weekwinst na opbeurende woorden Draghi
22 nov 2014 om 15:08

De Amsterdamse beurzen zijn afgelopen week mede dankzij ECB-voorzitter Mario Draghi hoger gesloten, ondanks wisselende mondiale macro-economische cijfers.

 

De AEX index schreef op weekbasis 2,8 procent bij op 423,46 euro, terwijl de AMX 2,4 procent in waarde steeg.

 

Met name de rally op de laatste handelsdag van de week droeg bij aan de koerswinsten, waar markten positief reageerden op uitspraken van de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.

 

Draghi liet vrijdag weten te zullen doen "wat we moeten doen om de inflatie en de inflatieverwachtingen zo snel mogelijk te laten stijgen". Daarbij stelde de centraal bankier dat de inflatie in de eurozone "steeds uitdagender" wordt. Indien de pogingen die de ECB op dit moment doet niet het gewenste effect opleveren, dan moet de centrale bank volgens de centrale bankier de druk opvoeren en de omvang, het tempo en de samenstelling van de opkoopprogramma’s aanpassen.

 

"De hints op QE worden steeds duidelijker", concludeerden marktanalisten van Rabobank, die al voorzichtig spraken van het sinterklaascadeau van Draghi. ING noemde de uitspraken van Draghi "ferme taal" die hun uitwerking op de financiële markten niet misten.

 

De week ging evenwel in mineur van start met cijfers over de economische groei in Japan. De economie van het Aziatische land belandde in het derde kwartaal onverwacht in een recessie. Terwijl de markt volgens Rabobank rekende op een groei van een half procent, kromp het Japanse bruto binnenlands product in het derde kwartaal juist met 0,4 procent. Economen van KBC spraken zelfs van een "koude douche".

 

De krimp werd vooral toegeschreven aan een verhoging van de BTW in april, waardoor consumenten minder gingen besteden. De reden dat een volgende verhoging van de BTW met anderhalf jaar wordt uitgesteld, omdat volgens ING "de Japanse beleidsmakers duidelijk geschrokken zijn". De Japanse premier Shinzo Abe nam na de groeicijfers het besluit om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, om hiermee steun te vinden voor de economische hervormingen.

 

De inkoopmanagersindices vielen volgens ABN AMRO "minder gunstig uit met dalingen in zowel Europa als de Verenigde Staten, terwijl ook het Chinese cijfer "onder de verwachting" naar buiten kwam. Vooral de inkoopmanagersindex in Frankrijk en met name Duitsland vielen volgens Rabobank tegen, net als het cijfer uit China. Het cijfer voor de eurozone kwam in november uit op 51,4. "Dit valt nog mee, en geeft aan dat de periferie het wellicht redelijk blijft doen", aldus de marktanalisten van de bank.

 

Positief nieuws kwam evenwel alsnog uit Duitsland. De ZEW index voor het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden nam toe van een stand van 3,6 negatief in oktober naar een positieve notering van 11,5 deze maand. De index realiseerde daarmee de eerste stijging in tien maanden.

 

Buiten macro-economische data en commentaren van centrale banken stonden afgelopen week ook overnames in de schijnwerpers. Halliburton bereikte een akkoord over de overname van sectorgenoot Baker Hughes voor een bedrag van 38 miljard dollar. Aandeelhouders van Baker Hughes kunnen 78,62 dollar per aandeel tegemoet zien en naar verwachting levert de combinatie jaarlijks bijna 2 miljard dollar aan synergievoordelen op bij een omzet van meer dan 50 miljard dollar. Actavis bereikte een akkoord met Allergan om de botox-producent over te nemen. Actavis bracht een bod van 66 miljard dollar uit, verdeeld in 129,22 dollar aan contanten plus 0,3683 aandeel Actavis. Beide partijen verwachten de overname in het tweede kwartaal van 2015 af te ronden.

 

Op fondsniveau was Randstad afgelopen week in Nederland de uitblinker onder de hoofdfondsen met een plus van 9,2 procent. De uitzender meldde in aanloop naar een beleggersdag meer ruimte te zien om kosten te besparen. De komende twee jaar mikt Randstad op 60 tot 70 miljoen aan kostenbesparingen. Dit is inclusief de 20 tot 23 miljoen euro aan besparingen in Nederland, die de uitzender al aankondigde. KBC Securities wees verder op de omzettrend uit het derde kwartaal, die ook in het vierde kwartaal doorzette. Daarbij compenseerden positieve trends in onder meer Nederland en andere Europese landen voor de tegenwind in Duitsland en vooral Frankrijk.

 

Op gepaste afstand schreven Royal Dutch Shell, TNT Express, ArcelorMittal en ASML ruim vier procent aan koerswinst bij. Shell belandde op de kooplijst van zakenbank HSBC en rondde een verkoop van het belang in Oil Mining Lease 24 af. Een directe aanleiding voor TNT Express ontbrak, terwijl ArcelorMittal profiteerde van een Chinese renteverlaging, waarmee volgens Corné van Zeijl van Actiam de vraag naar staal stijgt. ASML boekte naar eigen zeggen opnieuw vooruitgang met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

 

Hekkensluiter met een verlies van 5,3 procent was Fugro, na een sterk herstel in de afgelopen weken waarin het fonds onder meer dankzij een stevig belang van Boskalis in de bodemonderzoeker tientallen procenten steeg.

 

In de Midkap gingen Imtech en Aperam aan kop met plussen van bijna 15 procent. Imtech opende dinsdag de boeken over het afgelopen kwartaal en zag volgens ING de resultaten in lijn uitkomen, wat tot tevredenheid leidde gelet op de omstandigheden. In het derde kwartaal liep de omzet terug van 1.064 miljoen naar 940 miljoen euro, terwijl operationeel het bedrijfsresultaat verbeterde van een verlies van 8,4 miljoen naar een min van 5,6 miljoen euro.

 

Een directe aanleiding voor de koerswinst van Aperam ontbrak. Dit jaar steeg de koers van de producent van roestvast staal al met liefst 90,5 procent. De grootste winst op het Damrak komt vooralsnog evenwel op het conto van BE Semiconductor Industries. Het smallcapfonds won al 103,5 procent aan waarde in 2014.

 

Komende week volgen voldoende cijfers die opnieuw tot volatiliteit kunnen leiden, met onder meer de nieuwste ramingen over de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal en verschillende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Uit Europa groeicijfers over de Duitse, Britse en Spaanse economie, terwijl vrijdag de week wordt afgesloten met cijfers over de inflatie en werkloosheid in de eurozone.

 

De Amerikaanse markten zullen tegen het einde van de week gesloten blijven vanwege Thanksgiving.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.