Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Centrale banken zetten AEX op winst

Centrale banken zetten AEX op winst
21 nov 2014 om 17:45

Het Damrak is vrijdag hoger gesloten dankzij steun uit de hoek van de centrale banken.

 

De AEX sloot de handelsweek af op 423,46 punten, een winst van 1,6 procent. Op weekbasis won de hoofdindex 2,8 procent terrein.

 

"Het begon vandaag met Draghi, die liet weten dat het nu menens is. Daar kwam vervolgens China nog een keer overheen", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

 

Draghi liet weten te doen "wat we moeten doen om de inflatie en de inflatieverwachtingen zo snel mogelijk te laten stijgen".

 

Indien de pogingen die de ECB op dit moment doet niet het gewenste effect opleveren, dan moet de centrale bank volgens Draghi de druk opvoeren en de omvang, tempo en samenstelling van de opkoopprogramma’s aanpassen.

 

Belangrijkste voor Berendse van ING was dat de centraal bankier hierbij stelde "zonder vertraging" richting de inflatiedoelstelling te willen werken.

 

Bij Rabobank spraken de marktanalisten al voorzichtig van het sinterklaascadeau van Draghi. "De hints op QE worden steeds duidelijker".

 

Verder verlaagde de People’s Bank of China de rentevergoeding voor eenjarige deposito’s met 25 basispunten en stelde de beleningsrente voor dezelfde looptijd neerwaarts bij met 40 basispunten. De nieuwe tarieven gelden vanaf aanstaande zaterdag.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten nagenoeg alle fondsen in het groen en nam ArcelorMittal met een koerswinst van ruim zes procent de leiding, gesteund door de berichtgeving uit China. "De reden achter de stijging van Arcelor is dat China de rente verlaagt en dus de economie stimuleert en dus vraag naar staal stijgt", zo legde fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam de koersstijging van de staalgigant uit.

 

Verder won TNT Express zonder directe aanleiding bijna vier procent aan beurswaarde.

 

Delta Lloyd sloot licht lager op 18,90 euro terwijl de verzekeraar beleggers bijpraatte tijdens een zogenoemde capital markets day en werd daarbij onvoldoende gesteund door een koersdoelverhoging door Kepler Cheuvreux naar 19,00 euro.

 

Gemalto was evenwel de grootste daler met een verlies van een half procent.

 

In de Midkap profiteerde ook producent van roestvast staal Aperam, dat meer dan vijf procent hoger werd verhandeld, van het rentebesluit uit China.

 

Verder deden USG People en Air France-KLM goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 4,6 en 3,8 procent. De luchtvaartmaatschappij kondigde maatregelen aan om op termijn weer winstgevend te zijn op de korte afstandsvluchten.

 

Daarentegen zetten beleggers Imtech 4,5 procent lager nadat het Duitse Bundeskartellamt naar verluidt een onderzoek startte naar beschuldigingen tegen de technisch dienstverlener over illegale prijsafspraken. Imtech kan mogelijk een boete van 25 miljoen tot 31,5 miljoen euro tegemoet zien volgens analist Dirk Verbiesen van KBC Securities, die sprak van een "significant" bedrag en een verdere deuk in het vertrouwen.

 

Onder de smallcaps waren Wessanen en Grontmij de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 2,4 en 2,3 procent. DPA leverde daarentegen 1,3 procent in.

 

Tussenstand Wall Street

Tegen het einde van de Europese handelsweek noteerden de Amerikaanse beurzen ook hoger. Zowel de Dow Jones index, de S&P 500 als de Nasdaq noteerden tegen de klok van zes uur 0,7 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.