Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak beperkt verlies

Damrak beperkt verlies
20 nov 2014 om 17:52

De Amsterdamse beurs is donderdag met een klein verlies gesloten na tegenvallend nieuws uit Europa, maar meevallers uit Amerika.

 

De AEX index leverde 0,2 procent in op 416,81 punten. De Duitse beurs sloot nipt in het groen, terwijl Frankrijk met 0,8 procent juist flink inleverde.

 

"De markt zakte weg op de economische cijfers [uit Europa] en trok zich vervolgens op aan Wall Street", aldus beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital.

 

De markt kreeg vanochtend uit Europa overwegend negatief nieuws gepresenteerd. Vooral de inkoopmanagersindex in Frankrijk en met name Duitsland vielen volgens Rabobank tegen, net als in China. Het cijfer voor de eurozone kwam in november uit op 51,4. "Dit valt nog mee, en geeft aan dat de periferie het wellicht redelijk blijft doen", aldus de marktanalisten van de bank.

 

Ook in Nederland was er volgens Rabobank slecht nieuws. De consumentenbestedingen daalden, net als het consumentenvertrouwen. Dit laatste gold ook voor de eurozone.

 

Tegenover deze tegenvallers stonden evenwel een flink aantal meevallers uit Amerika, waar onder meer de leading indicators en de huizenverkopen stegen. De meest opvallende uitschieter was de Philadelphia Fed index, die in november grofweg verdubbelde naar de hoogste stand sinds eind 1993.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 10 fondsen hoger en 15 fondsen lager. De grootste uitschieters waren groen gekleurd. Fugro won 4,7 procent en Randstad 4,5 procent. De koerswinst van Fugro werd gedreven door overnamefantasie. Of het evenwel daadwerkelijk tot een overname van de bodemonderzoeker komt, dat betwijfelt SNS Securities.

 

Randstad stond in de belangstelling nadat het, conform verwachting, nieuwe kostenbesparingen aankondigde op de beleggersdag die de uitzender hield. Analisten waren verder te spreken over de update die Randstad gaf over de omzetontwikkeling en oktober en november.

 

Verder had ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell de wind in de rug. De oliereus werd 1,4 procent meer waard nadat HSBC een koopaanbeveling voor het fonds afgaf. Ook meldde Shell de verkoop van diverse olievelden in Nigeria voor 600 miljoen dollar te hebben afgerond.

 

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,0 procent. De tot stil stand gekomen Chinese industrie en mondiale staalproductie drukten op de staalreus.

 

Verder waren de financiële waarden ook weinig geliefd. Aegon leverde 1,9 procent in en ING Groep 1,8 procent. Aegon kreeg toestemming voor zijn plannen in Portugal en ING wist een belang in een Indiase dochter te verkopen.

 

In de AMX was het beeld negatiever met slechts 8 stijgers. Imtech en Arseus waren met verliezen van meer dan 2 procent de grootste dalers. De koppositie was voor USG People, dat op de trekhaak van Randstad 1,5 procent won.

 

TKH Group leverde 1,6 procent in op 25,10 euro na een succesvol verlopen emissie van 75 miljoen euro. De ruim 3 miljoen nieuwe stukken werden geplaatst tegen 24,50 euro per stuk.

 

Bij de smallcaps was Wessanen een opvallende daler met een verlies van 3,9 procent. Esperite en Neways wonnen juist ruim 3 procent aan beurswaarde.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17.694,27 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq ging er een half procent op vooruit.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.