Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rood Damrak wacht op notulen Fed

Rood Damrak wacht op notulen Fed
8 okt 2014 om 18:03

Het Damrak is woensdag lager gesloten in afwachting van de notulen van de Federal Reserve en de officiële aftrap van het cijferseizoen door het Amerikaanse Alcoa.

 

De AEX sloot in lijn met andere Europese beurzen 0,8 procent lager op 403,46 punten. 

 

"We borduren nog voort op de slechte Duitse economische cijfers en de verlaagde groeiverwachting door het IMF", aldus vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

 

Verder anticipeert de markt al op de "wat slechtere" bedrijfscijfers, die volgens Nijkamp in het verschiet liggen.

 

Voor vanavond houdt de markt volgens de vermogensbeheerder de ogen zowel gericht op de kwartaalcijfers van aluminiumfabrikant Alcoa als op de notulen van de Amerikaanse centrale bank.

 

In aanloop naar de notulen lieten vooral de ‘duiven’ van de Fed zich horen. Centraal bankier Charles Evans van de Chicago Fed stelde vandaag dat de Federal Reserve "buitengewoon geduldig" moet zijn alvorens de rente te verhogen. De arbeidsmarkt is volgens Evans minder sterk dan die lijkt. Narayana Kocherlakota van de Minneapolis Fed zei dinsdag al dat het vanwege de lage inflatie "ongepast" zou zijn als de Fed in 2015 de rente zou verhoge. 

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX sloot slechts een handjevol aandelen hoger. Delta Lloyd nam de leiding met een winst van 0,9 procent. Analisten van Morgan Stanley schreven vandaag een koersstijging van Delta Lloyd te verwachten in aanloop naar de beleggersdag op 21 november. Dinsdag plakten analisten van Exane BNP Paribas al een koopadvies op de verzekeraar.

 

Naast Delta Lloyd wisten ook de zwaarwegende fondsen Unilever en Heineken het groen te vinden. Het Brits-Nederlandse concern werd 0,3 procent, net als de brouwer.

 

Hekkensluiter was vandaag ook een zwaargewicht, namelijk ArcelorMittal. De staalreus ging met 3,5 procent onderuit. Nijkamp stelde dat ArcelorMittal geraakt werd door de verlaging van de groeiverwachting door het IMF in combinatie met de tegenvallende economische ontwikkeling in Duitsland.

 

Verder verloor KPN bijna drie procent, waar Gemalto 2,4 procent goedkoper werd.

 

In de AMX (-1,2%) was een soortgelijk beeld zichtbaar als in de Amsterdamse hoofdindex met vooral rode koersen. Air France-KLM leverde 2,5 procent in nadat de luchtvaartmaatschappij liet weten de kosten voor de pilotenstaking te taxeren op ongeveer 500 miljoen euro. Kepler Cheuvreux, Theodoor Gilissen Bankiers en Rabobank verlaagden daarop hun koersdoelen voor de luchtvaartmaatschappij.

 

Verder sloot ook BAM bijna drie procent lager, ondanks dat de bouwer liet weten goed op weg te zijn in het stroomlijnen van de onderneming. Dit gaat wel ten koste van 650 banen. Analisten noemden de update weinig verrassend. Positief was dat de herstructureringskosten van 80 tot 100 miljoen euro lager waren dan de marktvorsers van ING en KBC Securities hadden voorzien. Ook meldde nieuwbakken CEO Rob van Wingerden geen signalen te hebben ontvangen dat er nieuwe projectverliezen op de loer liggen.

 

Andere dalers waren onder meer Aperam en Sligro Food Group met verliezen van respectievelijk 5,2 en 3,3 procent. De grootste verliezer was evenwel Imtech met een koersval van maar liefst 16 procent. De technische dienstverlener startte vandaag een claimemissie om via de uitgifte van 60 miljard aandelen 600 miljoen euro op te halen. De uitgifteprijs werd bepaald op 0,01 euro per aandeel. Aandeelhouders kunnen voor elk aandeel Imtech 131 nieuwe aandelen ontvangen.

 

Arseus blonk daarentegen uit met een koerswinst van maar liefst 7,9 procent nadat het bedrijf wederom een sterk kwartaal rapporteerde. Arseus zag over het derde kwartaal de omzet groeien met circa een derde, wat in lijn was met de verwachtingen van KBC Securities. CEO Ger van Jeveren liet tegenover ABM Financial News weten optimistisch te zijn over de toekomst en benadrukte vertrouwen te hebben in een Amerikaans succesnummer, dat in 2015 ook in Europa op de markt moet komen.

 

Naast Arseus wist alleen Eurocommerical Properties nog met een koerswinst de dag af te sluiten. Het vastgoedfonds won 0,6 procent.

 

In de AScX verloor Neways Electronics 3,9 procent nadat topman Vincent de Bok zijn vertrek aankondigde.

 

Tussenstand Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerden de Amerikaanse beurzen licht lager. Zowel de Dow Jones index als de S&P500 index tekenden een verlies van 0,3 procent op, terwijl de Nasdaq 0,4 procent inleverde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.