Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street met winst de week uit

Wall Street met winst de week uit
31 okt 2014 om 21:08

Wall Street heeft de beursweek in het groen afgesloten door een combinatie van Japanse stimuleringen en goede bedrijfscijfers.

 

De Dow Jones index won 1,1 procent op 17.390,32 punten. De breder samengestelde S&P500 index sloot 1,2 procent hoger op 2.018,05 punten en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 1,4 procent in het groen op een slotstand van 4.630,74 punten.

 

Wereldwijd reageerden de aandelenmarkten positief op de mededeling van de Bank of Japan op nog harder te gaan stimuleren. De centrale bank kondigde aan het lopende opkoopprogramma uit te breiden om de monetaire basis niet in een jaarlijks tempo van 60 tot 70 biljoen yen te doen groeien, maar zelfs met 80 biljoen yen.

 

"Er komt opnieuw een enorme liquiditeit naar de markt", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. De dollar won hierop flink in waarde ten opzichte van de Japanse yen. Het valutapaar dollar/yen steeg bijna 3 procent in waarde naar 112,26.

 

Sales trader Gert Berendse van ING noemde het daarnaast "zeer belangrijk" dat ’s werelds grootste pensioenfonds, dat van Japanse ambtenaren, de blootstelling aan Japanse aandelen gaat verhogen van 12 naar 25 procent.

 

Verder waren er opnieuw sterke Amerikaanse bedrijfscijfers waaraan beleggers zich konden optrekken.

 

De oliereuzen Chevron en Exxon Mobil zagen de winsten in het afgelopen kwartaal oplopen, ondanks de lagere olieprijs, maar gedreven door de downstreamtak. Beide fondsen sloten ruim 2 procent hoger.

 

Donderdag nabeurs kwamen onder meer al Groupon en LinkedIn met sterke cijfers. De kortingssite wist in het derde kwartaal aan de eigen verwachtingen te voldoen, waar het online netwerkbedrijf flink beter dan verwacht presteerde en zelfs de outlook voor heel 2014 opwaarts bijstelde. LinkedIn sloot bijna 13 procent hoger, terwijl het aandeel Groupon zelfs 22 procent won.

 

Ook GoPro deed het goed nadat het afgelopen kwartaal bij een stijgende omzet zwarte cijfers boekte. Het aandeel koerste 13 procent hoger.

 

De stimuleringen in Japan in combinatie met de goede bedrijfscijfers uit Amerika, zowel uit de nieuwe als uit de oude economie, waren aanleiding volgens Westerterp voor "exceptionele uitslagen" op de beursvloeren.

 

De macro-economische cijfers waren daarentegen gemengd. Amerikanen verdienden meer en tankten vertrouwen, maar spaarden ook meer en gaven minder uit. Consumentenuitgaven zijn goed voor grofweg twee derde van de nationale bestedingen, en daardoor de motor van de Amerikaanse economie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.