Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Bank of Japan zet Damrak hoger

Beursupdate: Bank of Japan zet Damrak hoger
31 okt 2014 om 11:35

De Europese beurzen noteerden vrijdag fors hoger in navolging van een hoger slot op Wall Street en een euforische stemming op de beurs in Japan.

 

De AEX won 1,2 procent op 408,49 punten. Hiermee bleef de Amsterdamse beurs desondanks achter op de rest van Europa, waar de Franse beurs bijvoorbeeld 2 procent bijschreef.

 

"Het is een cocktail van het sterke groeicijfer uit Amerika gisteren en de onverwachte stimulus door de Bank of Japan vanochtend", aldus sales trader Gert Berendse van ING. Vooral de verrassende actie door de Japanse centrale bank zorgde volgens Berendse voor een positieve stemming op de mondiale aandelenmarkten.

 

De Bank of Japan besloot om meer effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen, op te kopen om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen. De Nikkei index spoot zelfs zo’n 5 procent hoger.

 

Daarnaast noemde Berendse het ook "zeer belangrijk" dat ’s werelds grootste pensioenfonds, het pensioenfonds van Japanse ambtenaren, de blootstelling aan Japanse aandelen gaat verhogen van 12 naar 25 procent. "Dat helpt de markt absoluut", zo benadrukte de sales trader.

 

Uit Europa ontvingen beleggers gemengde cijfers. Zo stonden een stabiel werkloosheidcijfer en een licht stijging van de inflatie in de eurozone tegenover een flink tegenvallende daling van de Duitse detailshandelsverkopen.

 

Later vandaag rapporteren de Amerikaanse oliereuzen Chevron en ExxonMobil de kwartaalcijfers. Volgens Berendse is het bij deze oliereuzen interessant om te zien hoe beide omgaan met de dalende olieprijs.

 

Op macro-economisch vlak staan onder meer in Amerika nog het consumentenvertrouwen en de persoonlijke inkomens geagendeerd. Ongeacht de uitkomsten verwachtte Berendse niet dat deze het sentiment op het Damrak nog zullen verpesten.

 

Stijgers en dalers

In een overwegend groen gekleurde AEX viel louter Fugro uit de toon met een verlies van ruimschoots vier procent. De afgelopen dagen leverde de bodemonderzoeker al tientallen procenten en beleggers lijken het geloof in het fonds volledig kwijt. Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer "zoekt Fugro zijn eigen bodem" en zou de onderneming er goed aan doen vlot een nieuwe kapitein aan het roer te zetten om het tij te keren.

 

Randstad hield het hoofd nipt boven water, ondanks dat ING het koersdoel voor de uitzender fors verlaagde. De bankanalisten hielden wel vast aan de koopaanbeveling voor het fonds.

 

In de kopgroep draaide Gemalto mee nadat het een opdracht kreeg van Shazam voor het leveren van consultancy diensten met het oog op EMV betaalkaartsystemen.

 

Verder kreeg KPN toestemming van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt om een aanvullend belang van 9 procent in Reggefiber te verwerven. Echter toezichthouder ACM bepaalde ook dat KPN de komende drie jaar concurrenten als Tele2 en Vodafone toegang moet verlenen tot zijn koper- en glasvezelnetwerk. Het telecombedrijf werd anderhalf procent hoger verhandeld.

 

ING en zwaargewicht ArcelorMittal waren de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen met winsten van respectievelijk 2,2 en 2,0 procent.

 

In de Midkap droeg USG People de rode lantaarn met een verlies van bijna tien procent. De uitzender boekte een teleurstellende omzetgroei van 5 procent in het derde kwartaal volgens analist Konrad Zomer van ABN AMRO, die zelf op ruim 7 procent had gemikt. De belangrijkste reden voor de teleurstelling was dat enkele grote contracten bij Start People niet werden verlengd, zo meende Zomer. Over de brede linie reageerden analisten evenwel genuanceerd op de cijfers van USG People, met hier en daar zelfs positieve opmerkingen.

 

Corbion, dat 1,3 procent rood kleurde, kreeg een koersdoelverlaging naar 16,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling door ING te verwerken.

 

Daarentegen liet ING zich positiever uit over ASM International. Het fonds profiteerde van een koersdoelverhoging door ING. Analist Robin van den Broek noemde de kwartaalresultaten van ASMI over het derde kwartaal in alle opzichten sterk en de analist voorziet dat de toeleverancier van de halfgeleider industrie flink zal profiteren van hogere uitgaven in het segment foundry. Het technologiefonds dikte een half procent aan.

 

Air France-KLM nam de leiding in de Midkap met winst van 2,6 procent. Ook PostNL deed goede zaken en kon bijna twee procent bijschrijven nadat het een definitief akkoord bereikte met de vakbonden over een nieuwe cao.

 

In de AScX zetten beleggers Grontmij lager nadat KBC Securities het advies voor de bouwer verlaagde naar Houden en het koersdoel neerwaarts bijstelde naar 3,90 euro. Het aandeel verloor ruim twee procent op 3,62 euro. Verder borduurde BE Semiconductor Industries voort op de positief ontvangen kwartaalcijfers op donderdag. Besi werd 4,4 procent meer waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.