Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street fors hoger gesloten

Wall Street fors hoger gesloten
30 okt 2014 om 21:09

Wall Street is hoger gesloten na een verrassend sterke groei van de Amerikaanse economie en overwegend positief ontvangen bedrijfscijfers.

De Dow Jones index sloot 1,3 procent in het groen op 17.195,61 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,6 procent op 1.994,64 punten en techbeurs Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 4.566,14 punten.

De Amerikaanse economie blijft op stoom en groeide in het derde kwartaal met 3,5 procent, terwijl de markt rekening hield met een groei van 3,0 procent. "Een positieve verrassing", aldus econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO, die het sterke cijfer vooral op conto van de Amerikaanse export schreef.  In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie zelfs met 4,6 procent, nadat er in de eerste drie maanden van dit jaar sprake was van een krimp van 2,1 procent.

Het positieve sentiment bleef echter binnen de perken door zorgen over een mogelijke snellere renteverhoging door de Federal Reserve, aldus vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

Het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve van was voor beleggers woensdagavond het sein om euro’s te verkopen en dollars te kopen.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er tegen ABM Financial News op dat het maandelijks opkopen voor miljarden dollars aan obligaties de munt kunstmatig laag hield. Die druk valt nu weg, aangezien de Fed het opkoopprogramma deze maand stillegt.

Daarnaast verkeert de Amerikaanse economie volgens Rabobank in een duidelijk betere conditie dan de Europese economie, waar recessievrees en deflatieangst elkaar afwisselen.

Bedrijfscijfers

Woensdag nabeurs meldde Visa de winst in vierde kwartaal onder druk te hebben zien staan door eenmalige posten. Naast de resultaten kondigde de creditcardmaatschappij echter een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 5 miljard dollar. De Dow Jones component koerste maar liefst 10 procent hoger.

 
De cijfers van sectorgenoot Mastercard, die vandaag voorbeurs naar buiten kwamen, werden eveneens goed ontvangen in de markt. De creditcardmaatschappij boekte in het afgelopen kwartaal meer winst doordat klanten vaker betaalden met de creditcards van de onderneming. Het aandeel sloot ruim negen procent hoger.

 
Daarentegen reageerden beleggers gematigder op de cijfers van ConocoPhilips. De koers won krap een procent, ondanks forse een winststijging van de oliereus in het derde kwartaal.

 
Nabeurs staan nog bedrijfscijfers geagendeerd van onder meer Groupon en LinkedIn.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.