Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fugro zoekt bodem op groen Damrak

Fugro zoekt bodem op groen Damrak
30 okt 2014 om 18:04

De Amsterdamse beurs is donderdag met een keurige plus gesloten. De AEX won 0,7 procent op 403,71 punten.

 

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer schreef de winst op het Damrak toe aan een "heel sterk" economisch groeicijfer uit Amerika. Verder profiteerde het Damrak volgens de vermogensbeheerder van overwegend goede bedrijfscijfers en de overnamefantasie rondom DSM.

 

Econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO noemde de groei in het derde kwartaal van de Amerikaanse economie met 3,5 procent "een positieve verrassing". Cabenzas rekende op slechts 3,0 procent.

 

Volgens Bender geeft het groeicijfer ook veel vertrouwen voor het lopende vierde kwartaal. In combinatie met een goed consumentenvertrouwen in Amerika mikt de vermogensbeheerder op een aanhoudende economische groei.

 

"Een duidelijk signaal", aldus Bender, dat de Federal Reserve niet voor niets een rem zette op de stimuleringen. De Amerikaanse economie kan weer op eigen benen staan.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 21 fondsen hoger verhandeld tegenover slechts 4 fondsen lager. Koplopers waren DSM en OCI met dagwinsten van ruim 3 procent en Gemalto met meer dan 4 procent. DSM werd genoemd als mogelijke overnameprooi voor het Duitse Evonik Industries. Door ABM Financial News geraadpleegde analisten zien het echter zo’n vaart niet lopen, onder meer vanwege een gebrekkige financiële slagkracht van de Duitsers.

 

De grootste daler was Fugro met een verlies van ruim 17 procent nadat de bodemonderzoeker woensdag al een kwart aan beurswaarde zag verdampen. SNS Securities verlaagde het advies voor Fugro van Kopen naar Verkopen uit vrees dat de onderneming niet binnen de bankconvenanten blijft. Volgens Bender "zoekt Fugro zijn eigen bodem" en zou de onderneming er goed aan doen vlot een nieuwe kapitein aan het roer te zetten om het tij te keren.

 

Oliedienstverlener SBM Offshore werd meegezogen door Fugro en leverde 2,6 procent aan beurswaarde in. Oliereus Royal Ducht Shell wist evenwel dankzij sterker dan voorziene kwartaalresultaten een kleine plus van 0,2 procent er uit te persen.

 

Randstad steeg op de kwartaalcijfers 1,4 procent. De uitzender rapporteerde over het afgelopen kwartaal conform verwachting een iets lagere autonome omzetgroei.

 

In de AMX ging ASM International aan kop met een dagwinst van 13,4 procent. De cijfers van ASMI waren flink beter dan analisten hadden verwacht en daarbij kondigde de onderneming ook nog eens aan voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. TomTom profiteerde daarnaast met bijna 5 procent van een koopadvies van ING en koersdoelverhogingen door Nomura en Kepler Cheuvreux.

 

Arseus en Imtech waren de grootste dalers in de Midkap met verliezen van respectievelijk 7,2 en 6,5 procent. De nieuwe plannen en doelstellingen van Corbion overtuigde de markt niet en het fonds eindigde 1,2 procent in het rood.

 

Bij de kleinere fondsen ging BE Semiconductor Industries aan kop. Analisten van verschillende banken waren positief verrast door de kwartaalcijfers van Besi. Ook Beter Bed profiteerde van goed ontvangen cijfers en steeg 1,5 procent, terwijl de rapportage van Grontmij juist een koersverlies van 1,6 procent opleverde.

 

Het lokaal genoteerde Pharming verloor 7,4 procent nadat de outlook voor 2014 neerwaarts werd bijgesteld. Het operationele verlies van Pharming liep daarbij in de afgelopen negen maanden stevig op van 3,7 miljoen naar 9,7 miljoen. KBC Securities bleef evenwel positief over het biotechbedrijf en verwacht dat het binnen een paar jaar winstgevend zal zijn.

 

Een groter verlies op de lokale markt kwam evenwel voor rekening van TIE Kinetix. Nadat de Europese Commissie gedeeltelijke terugbetaling van een miljoenensubsidie eiste, daalde het fonds met 27,5 procent in waarde.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,9 procent hoger op 17.133,27 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.