Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bedrijfscijfers domineren groen Wall Street

Bedrijfscijfers domineren groen Wall Street
24 okt 2014 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag net als een dag eerder hoger gesloten, waarbij de aandacht opnieuw uitging naar bedrijfsresultaten en waarmee verliezen van een week eerder naar de achtergrond verdwenen.

 

De S&P 500 index noteerde 0,7 procent hoger op 1.964,55 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent naar 16.805,80 punten en de Nasdaq dikte 0,7 procent aan en steeg daarmee naar 4.483,81 punten.

 

Bedrijfscijfers boden volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management een steun in de rug voor de aandelenmarkten, terwijl Stan Westerterp van JNVB de kwartaalresultaten positief voor het sentiment noemde met in het bijzonder erg sterke resultaten voor de zogenoemde "oude economie".

 

In de Dow Jones ging Procter & Gamble aan kop met een plus van 2,3 procent. De Amerikaanse fabrikant van onder meer Ariel, Oral-B en Pampers zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met een daling van een derde flink onder druk staan, maar kondigde verder nog de afsplitsing van batterijenfabrikant Duracell aan. Ook Microsoft Corporation noteerde in het groen met een plus van 2,5 procent. Het softwarebedrijf meldde donderdag nabeurs een "sterke start" van het boekjaar en zag de omzet in het eerste kwartaal met ruim 25 procent stijgen tot 23,2 miljard dollar.

 

Pfizer presteerde op een groengekleurde Dow Jones index sterk met een winst van 1,8 procent. De farmaceut kondigde een omvangrijk aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 11 miljard dollar bovenop het lopende inkoopprogramma ter waarde van 1,3 miljard dollar. Een eventueel nieuw overnamebod op de Britse sectorgenoot AstraZeneca lijkt hiermee volgens beleggers ver weg.

 

Pakketbezorger United Parcel Service kon winsten aan het begin van de handelsdag niet vasthouden en koerste slechts 0,1 procent hoger. De omzet steeg het afgelopen kwartaal met 5,7 procent op jaarbasis naar 14,3 miljard dollar, terwijl er onder de streep een 13,8 procent hogere winst van 1,2 miljard dollar restte. Het aantal pakketjes groeide in het afgelopen kwartaal met 6,9 procent op jaarbasis, sterker dan de markt.

 

Op weekbasis won de toonaangevende S&P 500 index 4,1 procent, terwijl voor de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq een plus van respectievelijk 2,6 en 5,3 procent resteerde. Een week eerder lieten de markten nog een flinke veer met een min van 1,0 procent voor zowel de S&P 500 index als de Dow Jones index vanwege onder meer zorgen over de economische vooruitzichten.

 

Tegenvallers

Ondanks het aantal uitblinkers op de Amerikaanse financiële markten, doken enkele fondsen stevig in het rood. Ford Motor Company (-4,3%) zag de nettowinst dalen van 1,3 miljard tot circa 0,8 miljard dollar als gevolg van lagere volumes, hogere kosten vanwege het verstrekken van garanties en negatieve wisselkoerseffecten. Naast het handhaven van de verwachtingen voor 2014, stelde de autofabrikant voor 2015 een sterke groei te voorzien.

 

Amazon.com verloor liefst 8,3 procent nadat het Amerikaanse e-commercebedrijf over het derde kwartaal een verlies leed van 437 miljoen tegen 41 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Colgate-Palmolive herstelde van een openingsverlies en sloot een half procent hoger. Negatieve wisselkoersen in met name Venezuela drukten in het afgelopen kwartaal op de omzet, waarbij de nettowinst daalde van 656 miljoen naar 542 miljoen dollar.

 

Woningverkopen trekken aan

Buiten het geweld aan kwartaalresultaten kregen beleggers nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt te verwerken. De woningverkopen stegen van augustus op september, aangepast voor seizoensinvloeden, met 0,2 procent naar een geannualiseerde 467.00 stuks. Op jaarbasis lagen de verkopen zelfs 17,0 procent hoger in september.

 

Agenda

Ook komende week blijven de bedrijfsresultaten de borden domineren. Onder meer Merck & Co., Facebook, Visa en MasterCard openen de boeken gedurende de week over het afgelopen kwartaal, terwijl oliegigant Exxon Mobil op vrijdag de week afsluit met de cijfers over het derde kwartaal.

 

Ook op macro-economisch vlak kunnen beleggers rekenen op een flinke nieuwsstroom met onder meer de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector, cijfers over het consumentenvertrouwen en de S&P/Case-Shiller huizenprijsindex.

 

Op donderdag komen verder groeiramingen voor de Amerikaanse economie over het derde kwartaal naar buiten. In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 4,6 procent na een krimp van 2,1 procent in het eerste kwartaal.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.