Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: AFM beboet particulier voor marktmanipulatie Sabon FunDing

Update: AFM beboet particulier voor marktmanipulatie Sabon FunDing
21 okt 2014 om 18:10

De Autoriteit Financiële Markten heeft op 7 juli 2014 een bestuurlijke boete opgelegd aan A. van ’t Wout en een anonieme natuurlijke persoon voor marktmanipulatie. Dit maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

 

 

De manipulatie vond volgens de AFM plaats in begin 2012 in het aan Euronext genoteerde beleggingsfonds Sabon FunDing, dat later Brand FunDing werd.

 

Van ’t Wout en de niet bij naam genoemde persoon waren beide een bekende van Bob Ultee, die een groot aantal participaties bezat in het destijds aan Euronext genoteerde beleggingsfonds Sabon FunDing.

 

Volgens de AFM hebben zowel Van ’t Wout als de anonieme persoon van Ultee een aantal participaties overgeboekt gekregen, zonder dat zij daarvoor betaalden. Vervolgens verkochten zij via de beurs de de participaties terug aan Ultee waarna de winst op de transacties grotendeels aan Ultee werd vergoed. De transacties waren daarmee per saldo vrijwel kostenneutraal.

 

Volgens de toezichthouder zijn de stukken feitelijk steeds onder de controle van Ultee gebleven en leidden de transacties tot een kunstmatig hoog koersniveau, waardoor er sprake was van marktmanipulatie.

 

De anonieme overtreder zou, zo toonde hij ook aan, eerst geprobeerd hebben de participaties via de bank aan Ultee terug te boeken en pas toen dit niet tijdig lukte onder druk van Ultee de stukken via de beurs hebben verkocht. Dit maakt de overtreding minder verwijtbaar, aldus de toezichthouder.

 

Van ’t Wout heeft zich later nog schuldig gemaakt aan marktmanipulatie door kooporders in te leggen met onverklaarbaar hoge limieten. Hierdoor ontstond een kunstmatig hoog koersniveau, aldus de AFM.

 

Voor de overtreding van Van het Wout geldt een basisbedrag van 2 miljoen euro. Dit werd aanvankelijk verhoogd met 25 procent vanwege de ernst van de overtreding. Echter omdat de boete van 2,5 miljoen euro gezien alle omstandigheden volgens de AFM "onevenredig hoog" was, werd de boete verlaagd naar 500.000 euro.

 

Ook de anonieme persoon werd in eerste instantie aangeslagen voor 2 miljoen euro. Rekening houdend met de draagkracht van de persoon en alle omstandigheden in aanmerking nemende, zoals de mindere verwijtbaarheid, verlaagde de toezichthouder deze boete naar 15.000 euro.

 

Eerder beboette de AFM ook al Ultee vanwege koersmanipulatie. Ook hier werd de boete, vanwege de gebrekkige draagkracht van Ultee,  verlaagd naar 10.000 euro.

 

Update: om meer informatie toe te voegen over anonieme overtreder.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.