Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stevige koerswinsten op Damrak

Stevige koerswinsten op Damrak
21 okt 2014 om 17:55

De Amsterdamse beurs heeft dinsdag een stevige winst geboekt. De AEX won 2,6 procent op 394,49 punten. Daarmee deed de hoofdgraadmeter het een stapje beter dan de omringende beurzen.

 

Marktanalist Ingrid Eltink van IG schreef de stevige winsten toe aan speculaties dat de Europese Centrale Bank meer zal stimuleren nu de Europese economie meer tegenwind dan verwacht ondervindt.

 

In tegenstelling tot Europa heeft de Amerikaanse economie de wind wel in de rug. Een meevaller vanmiddag was dat de verkoop van bestaande woningen in september naar het hoogste niveau van dit jaar steeg. "De Amerikaanse consument geeft blijkbaar weer veel uit en dat geeft de burger moed", aldus Eltink.

 

Verder was er ook vandaag weer de nodige aandacht voor bedrijfscijfers. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de Europese bedrijfscijfers tot nog toe "redelijk goed". Reden dat de de ondertoon in de markt "al met al licht positief" is, aldus de analist.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten alle fondsen hoger. Koplopers waren de fondsen die de afgelopen periode juist het meest onder druk stonden. Zo won Fugro 6,4 procent en ArcelorMittal, OCI en Randstad koersten meer dan 5 procent in het groen.

 

AkzoNobel eindigde de handelsdag 4,9 procent hoger nadat het voorbeurs met de cijfers over het derde kwartaal kwam. De cijfers van het chemieconcern werden door analisten gematigd positief ontvangen. Morgan Stanley sprak van "geruststellende resultaten" waarbij met name de divisie Specialty Chemicals goed presteerde.

 

Met een dagwinst van 0,6 procent was Philips het slechtst presterende hoofdfonds. Na de kwartaalcijfers van maandag, die het fonds flink lager zetten, kreeg het vandaag verschillende kritische analistenrapporten om de oren.

 

In de AMX was het eveneens feest. Ook hier deden de afgestrafte fondsen in de afgelopen weken de beste zaken. BAM Groep dikte 6,5 procent aan en USG People won 5,7 procent.

 

Centenfonds Imtech was, samen met Accel en Exact, de enige daler. In aanloop naar het einde van de claimhandel morgen, koerste Imtech bijna 22 procent lager op minder dan 0,02 euro. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam zit er een "gapend gat" tussen de claimprijs en de aandelenprijs. Accel en Exact leverden slechts 0,1 procent in.

 

Bij de kleinere fondsen viel de koerswinst van 12,8 procent voor Ordina op. Ballast Nedam koerste daarentegen meer dan 4 procent lager.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,8 procent hoger op 16.525,86 punten. De breder samengestelde S&P500 index koerste 1,2 procent in het groen en techbeurs Nasdaq ging zelfs 1,7 procent de lucht in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.