Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: achterblijvers stuwen Damrak

Beursupdate: achterblijvers stuwen Damrak
21 okt 2014 om 11:16

De Amsterdamse beurs koerste dinsdag richting het middaguur hoger onder aanvoering van AkzoNobel na rapportering van de kwartaalcijfers.

De AEX index won krap een procent op 387,88 punten. Sterke achterblijvers dit jaar, zoals ArcelorMittal, Fugro en Randstad, stonden in de belangstelling van koopjesjager. Amerikaanse futures wezen daarnaast op een licht hogere opening op Wall Street vanmiddag. Index zwaargewicht Apple noteerde in aanloop naar de opening ruim twee procent hoger na rapportering van de kwartaalcijfers maandag nabeurs.

"Er is vandaag sprake van een voorzichtig herstel", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, die benadrukte dat de markt in Europa wacht op maatregelen van de Europese Centrale Bank om de liquiditeit te verhogen.

De analist rekent op een herstel van de Europese economieën en wees onder meer op de aantrekkende autoverkopen als onderbouwing van deze stelling. Tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland verklaarde Muller door te wijzen op de impact van de Russische handelssancties.

Daarnaast bestempelde Muller de Europese bedrijfscijfers die tot nog toe werden gepubliceerd, als "redelijk goed". Reden dat de de ondertoon in de markt "al met al licht positief" is, aldus de analist.

De komende weken blijven in het teken staan van de bedrijfscijfers. Persbureau Reuters berekende maandag dat een meerderheid van de grote Amerikaanse ondernemingen tot nog toe de verwachtingen van analisten overtrof. Naar verwachting dikken de winstcijfers van de ondernemingen in het derde kwartaal met gemiddeld 6,7 procent aan, bij een omzetgroei van 3,6 procent.

Vanmiddag openen in Amerika onder meer Coca Cola Company, McDonalds en Manpower de boeken over het afgelopen kwartaal, gevolgd door Yahoo! nabeurs.

Op macro-economisch vlak staan vanmiddag nog de bestaande Amerikaanse woningverkopen geagendeerd.

Stijgers en dalers

Vrijwel alle hoofdfondsen kleurden groen, waarbij AkzoNobel koploper was met een stijging van 4,4 procent. De cijfers van het chemieconcern werden door analisten gematigd positief ontvangen. Morgan Stanley sprak van "geruststellende resultaten" waarbij met name de divisie Specialty Chemicals goed presteerde.

Na AkzoNobel boekten de slechtst presterende fondsen van het lopende beursjaar forse koerswinsten. Fugro, ArcelorMittal, SBM Offshore en Randstad noteerden 3 tot ruim 4 procent hoger. Dissonant was Philips met een koersverlies van ruim een procent. In de nasleep van de kwartaalcijfers van maandag kwamen diverse analisten met neerwaartse bijstelling voor het fonds.

Ook de Midkap (+1,5%) kleurde groen waarbij net als in de AEX achterblijvers het voortouw namen. PostNL, BAM Groep, Air France-KLM en USG People stegen elk twee tot ruim vier procent.

In de AScX waren stijgingen van circa drie procent weggelegd voor BE Semiconductors Industr, Beter Bed en DocData. Stern Groep was een opvallende daler met ruim vijf procent, terwijl DPA Group meer dan 4 procent inleverde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.