Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak neemt gas terug bij start handelsweek

Beursupdate: Damrak neemt gas terug bij start handelsweek
20 okt 2014 om 11:25

De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend lager aangevoerd door Philips na rapportering van negatief ontvangen cijfers. Diervoederspecialist Nutreco stuwde daarentegen de Midkap na een overnamebod door SHV.

De AEX verloor richting het middaguur krap een procent op 383,48 punten en presteerde daarmee slechter dan de omringende hoofdbeurzen. De Midkap won juist circa drie procent met dank aan Nutreco, dat fors hoger koerste na een overnamebod. Futures op Wall Street wijzen op een licht hoger opening van de Amerikaanse beurzen vanmiddag

"De markt was op korte termijn te hard teruggevallen van 425 tot onder de 370 punten", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers, die de koerssprong van vrijdag bestempelde als een rebound vanuit een extreem oversold niveau.

"Vandaag zien wij een terugval binnen de rebound", aldus de beleggingsadviseur, die van mening is dat de correctiefase intact blijft.

De beursagenda wordt de komende weken gedomineerd door bedrijfscijfers. Op Beursplein 5 staan de komende dagen een groot aantal fondsen met de kwartaalcijfers, waaronder de hoofdfondsen AkzoNobel, Heineken, Gemalto, Reed Elsevier, Unilever en Unibail-Rodamco, op de agenda. Op Wall Street openen vandaag nabeurs onder meer techgiganten Apple en IBM de boeken over het afgelopen kwartaal.

Stijgers en dalers

Onder de overwegend roodgekleurde hoofdfondsen drukte zwaargewicht Philips op de index met een verlies van 3,5 procent na rapportering van kwartaalcijfers. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux bestempelde de resultaten tegenover ABM Financial News als "iets aan de zwakke kant", waarbij met name de divisies Lighting en Consumer Lifestyle volgens Olofsen "teleurstellend" presteerden.

Grootste daler was evenwel het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto met een verlies van 8,0 procent. Analisten van Barclays verlaagden het advies van Overwogen naar Onderwogen en stelden het koersdoel daarbij neerwaarts bij van 87,00 naar 50,00 euro. Vrijdag koerste het aandeel ook al scherp lager nadat analisten onder meer de SIM kaart van Apple in de nieuwe iPad Mini en iPad Air als een grote bedreiging voor Gemalto betitelden.

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was Boskalis met ruim twee procent na de aankondiging dit weekend van een groot contract voor baggerwerkzaamheden aan het Suezkanaal.

In de Midkap won Nutreco bijna 40 procent op 39,05 euro na een overnamebod van 42,00 euro in contanten door SHV. Zowel de raad van commissarissen als het bestuur van Nutreco staan unaniem achter het overnamebod. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers sloot een hoger bod door concurrenten niet uit, aangezien deze grotere schaalvoordelen kunnen behalen dan beleggingsmaatschappij SHV. SNS Securities beoordeelde het bod zelfs als veel te laag en voorziet nieuwe biedingen richting 50 euro.

Corbion en Air France-KLM wonnen daarnaast ruim drie procent, terwijl Aperam juist drie procent prijs gaf. Centenfonds Imtech was evenwel de grootste daler met 23 procent.

In de AScX (+1,1%) waren AMG en Kendrion uitblinkers met koerswinsten van ruim vijf  procent. De twee fondsen werden dit weekend door Geert Schaaij van beleggersblad Beursgenoten getipt tijdens een tv uitzending. Tegenover ABM Financial News stelde Schaaij maandag dat Kendrion (+4,4%) nog voldoende groeimogelijkheden heeft, mede door een oorlogskas van 100 miljoen euro, en dat de marges nog flink omhoog kunnen. Dat het fonds slechts 10 keer de winst noteert, noemde de beursgoeroe dan ook te laag.

AMG Advanced Metallurgical Group (+6,0%) is volgens Schaaij speculatiever van aard. Het fonds ging in 2008 na een emissie volledig onderuit en moet daarvan nog herstellen. Schaaij verwacht veel van de kwartaalcijfers die AMG op 7 november presenteert en hoopt dan op een verkoop of beursgang van de divisie Engineering. Positief is verder volgens de Beursgenoot dat een activistische aandeelhouder een flink belang in het fonds heeft.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.