Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen leveren flink in

Europese beurzen leveren flink in
1 okt 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurs is woensdag flink in het rood gesloten na een rits aan tegenvallende inkoopmanagersindexen. De AEX leverde 1,0 procent in op 416,80 punten. Ook de omringende beurzen leden verliezen van circa een procent.

 

De beurzen koersten lager op "teleurstellende PMI cijfers", aldus fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam.

 

De Duitse industrie stagneerde na veertien maanden van groei. De Franse industrie krabbelde iets op, maar kromp in september nog altijd. De inkoopmanagersindex voor de bedrijvigheid in eurozone daalde afgelopen maand van 50,7 naar 50,3. De Nederlandse industrie was een uitzondering en liet juist een versnelling van de groei zien.

 

In Amerika bleef de industrie de afgelopen maand goed groeien, maar wel in een beduidend lager tempo dan in augustus.

 

In combinatie met het grote aantal beursgangen die momenteel plaatsvinden, zorgden de inkoopmanangersindexen volgens Van Zeijl voor een "onbestendig gevoel" onder beleggers.

 

De fondsmanager wees expliciet op de "mislukte" beursgang vandaag van het Duitse Zalando. De enige reden dat het fonds op de introductiekoers van 21,50 euro sloot, was volgens Van Zeijl dat de banken de koers met moeite wisten te stutten.

 

De enorme toestroom van nieuwe bedrijven naar de beurs geven volgens Van Zeijl te denken over de waarderingen op de aandelenmarkten. "Het [de beursgangen] moet nu gebeuren, nu het sentiment nog goed is", aldus de fondsmanager.

 

Technisch is er ook reden voor zorgen, aldus André Brouwers van Het Beleggingsinstituut. Rond de 416 punten ligt voor de AEX een belangrijke steun. "Er is sprake van topvorming" aldus Brouwers, die bij een doorbraak van de 416 punten een versnelde beweging naar beneden voorziet.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werd louter ING Groep hoger verhandeld. ING won 1,8 procent en had dit volgens Van Zeijl te danken aan de lagere rente. Daardoor wisten Aegon en Delta Lloyd volgens de fondsmanager de verliezen ook te beperken vandaag.

 

De grootste dalers onder de hoofdfondsen waren de oliedienstverleners. Fugro en SBM Offshore leverden elk 3,7 procent in, terwijl AkzoNobel 3,2 procent minder waard werd.

 

In de AMX (-1,3%) domineerde het rood ook de koersenborden. De grootste dalers waren Air France-KLM en Aperam met verliezen van 4,4 en 5,1 procent.

 

Tegen de trend in ging midkapper Corbion met een dagwinst van 2,1 procent. Ook Vopak en Accell kenden een goede dag met koerswinsten van respectievelijk 1,9 en 1,2 procent. Een directe aanleiding voor deze koerswinsten zag Van Zeijl niet.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,9 procent lager op 16.888,38 punten. De breder samengestelde S&P500 index leverde een half procent in en techbeurs Nasdaq verloor 0,9 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.