Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Huizenprijzen dalen sneller dan mensen kunnen aflossen

Huizenprijzen dalen sneller dan mensen kunnen aflossen
23 aug 2013 om 10:54

Huizenprijzen zijn afgelopen halfjaar sterker gedaald dan mensen kunnen aflossen op hun hypotheek. Dit blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal van staatsbank ABN AMRO.

 

“Het aantal vervroegde aflossingen is in de eerste helft van 2013 verder gestegen. Deze aflossingen houden verband met het toegenomen risicobewustzijn bij klanten en de lage rente op spaargelden”, valt te lezen in het halfjaarbericht van ABN AMRO. 

 

De aflossingen werden echter teniet gedaan door een sterkere daling van de huizenprijzen. Hierdoor verslechterde de verhouding tussen de waarde van de portefeuille hypothecaire leningen van ABN AMRO en de marktwaarde van de onderliggende woning van 82 procent aan het einde van 2012 naar 84 procent eind juni. Des te hoger deze zogenoemde loan-to-value ratio, des te minder eigen vermogen zit er in de woning. 

 

ABN AMRO meldt dat 23 procent van de hypotheekportefeuille een loan-to-value ratio van 100 procent of meer had. Dat betekent dat er geen eigen vermogen in de onderliggende woning zit. Eind december was dit nog 22 procent.

 

Vakantiegeld in de woning

Het aantal hypotheken met een betalingsachterstand daalde daarentegen op halfjaarbasis van 3,6 naar 3,3 miljard euro. Huizeneigenaren zetten hun vakantiegeld in om achterstallige betalingen in te lopen. 

 

Versnelling prijsdaling

De cijfers van ABN AMRO komen nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster op maandag met wat minder slechte cijfers over de huizenmarkt kwamen.

 

Huizenprijzen daalden in juli op jaarbasis met 5,0 procent vergeleken met dezelfde maand in 2012 nadat in juni nog een daling van 9,6 procent op jaarbasis werd opgetekend. 

 

Vanaf de zomer van 2012 was er sprake van een versnelling van de prijsdaling op jaarbasis. Dit kwam doordat veel huizenkopers in de eerste helft van 2012 bevreesd waren dat de overdrachtsbelasting spoedig omhoog zou gaan van 2 naar 6 procent. Hierdoor werden aankopen naar voren gehaald, waardoor het aantal transacties en de prijzen kunstmatig gesteund werden.

 

Uiteindelijk bleek de belastingverhoging niet door te gaan. Hierdoor vielen de huizentransacties en de prijzen vanaf de tweede helft van 2012 sterk terug. 

 

Het negatieve effect in de statistieken van de angst over de overdrachtsbelasting was afgelopen juli uitgewerkt, waardoor vergeleken met juni dit jaar de prijzen met 1,2 procent stegen. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.