Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Kadaster registreert fors meer verkochte woningen

Update: Kadaster registreert fors meer verkochte woningen
16 aug 2013 om 10:42

In Nederland zijn in juli fors meer woningverkopen geregistreerd, wat volgens economen wijst op een verbetering van de al jaren lang in het slop zittende huizenmarkt. Dit blijkt vandaag uit cijfers van het Kadaster.

 

In juli 2013 registreerde het Kadaster 9.659 verkochte woningen, een groei van 29,6 procent vergeleken met dezelfde maand in 2012. Ten opzichte van juni 2013 bedroeg de groei zelfs 33,7 procent. In alle provincies was er op jaarbasis sprake van een toename. In Gelderland was de stijging het grootst met 51,8 procent, terwijl Limburg relatief achter bleef met een stijging van 7,3 procent.

 

Het aantal geregistreerde hypotheken daalde in juli op jaarbasis met 1,4 procent naar 14.313. Ten opzichte van juni 2013 werd echter een stijging van 27,3 procent gerapporteerd.

 

Makkelijke vergelijkingsbasis

ING econoom Dimitry Fleming wijt de sterke groei aan een laag niveau van verkopen in de voorgaande periodes. In de eerste helft van 2012 waren huizenkopers bang dat de overdrachtsbelasting terug zou gaan naar 6 procent van 2 procent. Uiteindelijk bleef de belasting op 2 procent, maar er waren nog wel veel aankopen naar voren gehaald, zegt Fleming. 

 

Een soortgelijke situatie deed zich volgens Fleming ook voor in de eerste helft van 2013, toen de aankopen fors onder het niveau van eind 2012 lagen omdat sinds de jaarwisseling de hypotheekregelgeving strenger is geworden. 

 

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en de makkelijke vergelijkingsbasis rekent Fleming dat onderliggend de verkopen met 5 procent stegen in juli.

 

“Er zijn wat kanttekeningen te plaatsen, maar het is een cijfer dat het toch lijkt te keren”, zegt Fleming, die aangeeft minder pessimistisch te zijn geworden over de huizenmarkt.

 

Huizenprijzen terug bij af

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de Nederlandse huizenprijzen sinds begin 2009 onafgebroken gedaald. Vergeleken met de top van 2008 bedraagt de daling inmiddels 21,0 procent. De prijzen zijn hierdoor terug op het niveau van eind 2002.

 

Volgens Fleming betekenen de toegenomen verkopen in juli niet dat de huizenprijzen zijn uitgebodemd. 

 

“Als je kijkt naar vraag en aanbod, dan merk je nog dat er wat van de prijs af kan”, zegt Fleming. “Het is nog een kopermarkt.”

 

Update: om meer informatie en commentaar ING toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.