Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vooruitzichten Nederlandse bouwsector niet goed

Vooruitzichten Nederlandse bouwsector niet goed
5 mrt 2013 om 10:22

De bouwproductie is in 2012 met ruim 8 procent gedaald en de omzet kwam 7 procent lager uit. Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat tevens meldt dat de vooruitzichten voor nieuwe projecten niet goed zijn.

 

Volgens het CBS is het afgelopen jaar vooral de burgerlijke en utiliteitsbouw hard getroffen door de aanhoudende malaise op de woningmarkt en de markt voor bedrijfsgebouwen, waar sprake is van leegstand van kantoren van circa 15 procent.

 

De omzet in de grond- water- en wegenbouw steeg wel, wat volgens het CBS vooral te danken is aan overheidsstimuleringen.

 

Vorige maand rekenden economen van ABN AMRO uit dat de crisis in de bouw verantwoordelijk was voor de helft van de krimp van de Nederlandse economie van 0,9 procent in 2012.

 

2013

De vooruitzichten voor nieuwe projecten in de bouw zijn volgens het CBS niet goed. De waarde van de verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen was in de eerste elf maanden van 2012 bijna 29 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Daarbij wijst het CBS ook op de daling van het aantal nieuwe opdrachten voor architecten. De omzet van de architectenbranche lag in 2012 op jaarbasis 14 procent lager. Daarmee ligt de omzet bijna 50 procent onder het niveau van voor de crisis.

 

ABN AMRO liet eind 2012 al weten te mikken op een daling van de bouwproductie in 2013 met 5 procent, waardoor de omzet met 4,5 procent afneemt. Op zijn vroegst zal een eventueel aantrekkende economie pas in 2014 effect sorteren in de laatcyclische bouwsector, aldus de economen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.