Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update 2: ING ziet nettowinst sterker dan verwacht dalen

Update 2: ING ziet nettowinst sterker dan verwacht dalen
8 aug 2012 om 10:28

ING heeft in het tweede kwartaal de nettowinst sterker dan verwacht zien dalen met 22 procent vanwege lagere resultaten bij zowel de bank als de verzekeraar als gevolg van de moeilijke economie en de eurozone crisis. De financial was spaarzaam met details over de lopende desinvesteringen en het afbetalen van de Nederlandse staat. 

 

“Voorzieningen voor slechte leningen bij de bank namen toe doordat de macro-economische omstandigheden verslechterden en de netto rente marge daalde, ondanks afnemende concurrentiedruk voor spaargeld,” aldus CEO Jan Hommen in een commentaar. 

 

Afgelopen kwartaal bedroeg de nettowinst 1.171 miljoen euro. Analisten gepolst door ING zelf hadden gerekend op 1.258 miljoen euro. Boekverliezen bedroegen 188 miljoen euro, grotendeels bestaand uit een verlies op de verkoop van de Aziatische activiteiten. Conform de verwachting pakte ING een boekwinst van zo’n 300 miljoen euro op het pensioenakkoord met de vakbonden. 

 

Minder winst bij bank door lagere rente marge

Afgelopen kwartaal zakte het onderliggende resultaat voor belasting van de bank van 1.145 miljoen euro een jaar geleden naar 995 miljoen euro, boven de analistenverwachting van 920 miljoen euro. Daarbij moest ING evenals een jaar geleden verliezen nemen vanwege de impact van de eurozone crisis. De bank verloor ditmaal bijna 200 miljoen euro op de verkoop van Spaanse obligaties. In totaal wist ING de Spaanse blootstelling te verlagen van 41 miljard euro aan het einde van maart naar 36 miljard euro eind juni.

 

Naast de boekverliezen had de bank had te kampen met een sterker dan verwachte krimp van de rente marge van 1,38 naar 1,26 procent. Ook stegen risico-kosten met 78 procent tot 541 miljoen euro doordat de slechte economie de bank noopte meer voorzieningen te treffen voor met name hypotheken en leningen op commercieel vastgoed. 

 

De kapitaalpositie van de bank verbeterde, waarbij de kern Tier 1 ratio – eigen vermogen ten opzichte van de naar risico gewogen activa – steeg van 10,9 eind maart naar 11,1 procent eind juni. 

 

Sterke daling resultaat verzekeraar

Het onderliggende resultaat voor belasting van de verzekeraar zakte met meer dan de helft naar 229 miljoen euro, wat lager was dan de verwachting van 480 miljoen euro. ING boekte daarbij de Aziatische verzekeringsactiviteiten als stopgezette activiteiten. Volgens ING stond met name de winstgevendheid van niet-leven in de Benelux – de thuismarkt – onder druk. 

 

Volgens analist Lemer Salah van SNS Securities is de nettowinst beneden verwachting en hebben met name de verzekeraar en divisie Commercial Banking – verantwoordelijk voor commercieel vastgoed – het zwaar.

 

Desinvesteringen en staatssteun

Hommen zei dat de verkoop van Investment en verzekeringsactiviteiten in Azië op schema liggen. ING treft voorbereidingen voor de beursgang van de Europese verzekeringstak. Over het in onlangs in de etalage gezette Direct Canada en Direct UK deed ING geen uitspraken. Tijdens de conference call met analisten zei Hommen dat ING niet af wil van andere niet-Europese Direct activiteiten als die in Australië.

 

“Australië doet het goed en mooi. De blootstelling aan Australië is indirecte blootstelling aan de Aziatische markt,” aldus de topman Hommen.

 

ING keert geen interim dividend uit omdat de prioriteit ligt bij het afbetalen van de staatssteun. Hommen zei tegen analisten dat ING dit jaar nog een deel van de resterende staatssteun van 3 miljard euro zal afbetalen. 

 

Update: om commentaar Hommen over staatssteun en Direct Australia toe te voegen, om details over resultaten bank toe te voegen. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.