Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit in het rood

AEX sluit in het rood
8 aug 2012 om 17:56

De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten. De handel was dun en behalve enig bedrijfsnieuws met ING in de hoofdrol viel de nieuwsstroom tegen. De AEX sloot 0,7 procent lager op 332,04 punten. Elders in Europa ook vooral rood op de borden, maar daar waren de verliezen overwegend minder sterk.

 

"Rekening houdend met de fondsen die ex-dividend gingen [onder meer zwaargewichten Shell en Unilever] eindigde de index in het groen", aldus Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer. Vermeulen spreekt van een "weinig schokkende dag" met lage volumes. De pas op de plaats van vandaag is "een gezonde reactie" op de recente rally. Met een steun op 328 ziet de vermogensbeheerder geen reden tot zorgen.


Winst ING onder druk

ING heeft in het tweede kwartaal de nettowinst sterker dan verwacht zien dalen met 22 procent vanwege lagere resultaten bij zowel de bank als de verzekeraar als gevolg van de moeilijke economie en de eurozone crisis. De financial was tot teleurstelling van analisten spaarzaam met details over de lopende desinvesteringen en het afbetalen van de Nederlandse staat. Aandeelhouders hoeven vooralsnog niet te rekenen op dividend.

Volgens analist Lemer Salah van SNS Securities is de nettowinst met 1,2 miljard euro lager dan verwacht en hebben met name de verzekeraar en divisie Commercial Banking – verantwoordelijk voor commercieel vastgoed – het zwaar. Het aandeel ING leverde woensdag 1,3 procent in.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden slechts een handjevol fondsen hoger verhandeld. De grootste koerswinst kwam voor rekening van uitgever Wolters Kluwer met een plus van een half procent. Ahold en Akzo Nobel wonnen 0,4 procent.

 

De sterkste dalingen waren voor Corio en PostNL met respectievelijk 6,8 en 2,0 procent. Corio kwam dinsdag nabeurs met cijfers en verlaagde de outlook voor 2012. Dit laatste noemde Arjan Knibbe van ING teleurstellend, evenals de problemen waarmee het vastgoedfonds kampt in Duitsland. ABN AMRO handhaaft haar koopadvies op het fonds, maar prefereert wel "kwaliteitsnamen" als Unibail-Rodamco.

In de AMX (-0,2%) valt de winst van CSM op. Het aandeel werd 3,1 procent meer waard nadat de onderneming met meevallende cijfers kwam. Analisten van ING menen dat de opsplitsing van het bedrijf op schema ligt. Richard Withagen van SNS Securities maakt zich wel zorgen om de omzetgroei, ondanks de hoger dan verwachte operationele winst.

Het grootste verlies kwam voor rekening van Wereldhave en Vopak. De twee fondsen leverden respectievelijk 2,3 en 2,2 procent in zonder directe aanleiding.

Smallcap Kendrion ging met een verlies van 8,4 procent hard onderuit nadat het bedrijf een winstwaarschuwing af gaf als gevolg van de aanhoudende economische onzekerheid in Europa die vooral de divisie Industrial Magnetic Systems treft.

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones Index een kwart procentpunt hoger op 13.199,29 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.