Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit hoger, markt hoopt op ingrijpen centrale banken

AEX sluit hoger, markt hoopt op ingrijpen centrale banken
7 aug 2012 om 17:47

Het Damrak is vandaag in dunne handel hoger gesloten. Gesteund door de hoop dat centrale banken zullen gaan ingrijpen, legden beleggers tegenvallende Europese economische cijfers naast zich neer.

 

“Hoop op ingrijpen door centrale banken domineerde het sentiment”, zo stelt vermogensbeheerder Maurice Mureau van Keijser Capital. Verder vielen PostNL en DSM in negatieve zin op volgens Mureau na tegenvallende kwartaalcijfers. Heineken kreeg een rivaliserend bod op het belang in Asia Pacific Breweries te verwerken, zo zag de handelaar.

 

De AEX sloot 1,2 procent hoger op 334,32 punten. Andere Europese beurzen vlagden eveneens hoger af. De IBEX 25 won 2,2 procent en de DAX dikte 0,7 procent aan. De euro/dollar steeg een halve procent tot 1,2423.

 

Beleggers hopen dat de Europese Centrale Bank vroeg of laat Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gaat kopen om de leenkosten voor de twee landen naar beneden te krijgen. Die verwachting wordt gesteund door uitspraken van een Duitse regeringswoordvoerder, waaruit blijkt dat Berlijn achter ECB-ingrijpen op de obligatiemarkt staat.

 

Draghi zei tijdens een persconferentie dat de ECB, indien nodig, binnen het mandaat obligatieaankopen kan gaan doen en mogelijk meer niet-standaard maatregelen kan gaan nemen.

 

Eric Rosengren, voorzitter van de regionale Boston Fed bank zei dat de Fed net zolang obligaties moet kopen totdat de economische groei aantrekt en de werkloosheid weer begint te dalen. Sommige economen verwachten dat de Fed bij het rentebesluit in september een derde ronde van obligatieaankopen, mogelijk van hypotheekschulden, zal aankondigen.

 

In Europees economisch nieuws bleek dat de Italiaanse economie in het tweede kwartaal voor het vierde kwartaal op rij was gekrompen. Daarnaast daalden Duitse industriële orders in juni twee keer zo sterk als verwacht met 1,7 procent op maandbasis. Vooral de krimp van de orders uit de eurozone met bijna 5 procent was opmerkelijk.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX noteerden 19 van de 25 fondsen hoger. Vooral grondstof gerelateerde aandelen zijn in trek nadat de Oostenrijkse sectorgenoot Voestalpine beter dan verwachte resultaten rapporteerde . Zo wonnen Aperam en ArcelorMittal respectievelijk 4,2 en 4,8 procent. De financials doen eveneens goede zaken. ING steeg 3,1 procent en Aegon dikte 1,7 procent aan.

 

Het aandeel PostNL verloor 4,3 procent nadat analisten in reactie op de tegenvallende kwartaalcijfers van maandag koersdoelen en winsttaxaties verlagen. De redenen voor de verlagingen zijn de tegenvallende prestaties van de postdivisie in Nederland, de outlookverlaging voor 2012 en het groter dan verwachte pensioentekort.

 

DSM (–3,8%) sprak zich voorzichtiger uit over de 2013 doelstellingen en was somberder over de vooruitzichten voor de twee Materials divisies, waarbij de outlook voor Performance Materials naar beneden ging. Volgens analist Fabian Smeets van ING was DSM’s tweede kwartaal EBITDA in lijn dankzij beter dan verwachte kostenbesparingen, terwijl de onderliggende bedrijfsactiviteiten “zeer teleurstellend” presteerden vanwege de slechtere economie.

 

Heineken verloor 2,4 procent nadat het Thaise Kindest Place Group een rivaliserend bod heeft uitgebracht op het belang in Asia Pacific Breweries (APB) dat wordt aangehouden door Fraser & Neave. Het bod van Kindest Place kan betekenen dat Heinekens overnamepoging van APB mogelijk op twee fronten weerstand ondervindt. Kindest Place is eigendom van een schoonzoon van Charoen Sirivadhanabhakdi, de eigenaar van ThaiBev. ThaiBev, een grootaandeelhouder in F&N, heeft zich nog niet uitgesproken over het bod van Heineken op APB. Volgens analist Richard Withagen van SNS Securities betekent het nieuwe bod dat ThaiBev niet lijdzaam wil toezien hoe Heineken APB, de brouwer van het in Azië populaire Tiger Beer, inlijft.

 

Tussenstand Wall Street

Amerikaanse beurzen noteerden aan het einde van de Europese handelsdag hoger. De Dow won 0,7 procent, net als de breder samengestelde S&P 500. Techbeurs Nasdaq kleurde 1,1 procent groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.