Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Syriza wil winsten Griekse rederijen gaan belasten

Syriza wil winsten Griekse rederijen gaan belasten
12 jun 2012 om 13:13

Griekse rederijen hebben gedreigd het land te verlaten indien een nieuwe regering de fiscale vrijstelling voor de sector schrapt. Dat meldt Bloomberg.

 

Berekeningen laten zien dat rederijen tussen 2000 en 2010 maar liefst 140 miljard aan winsten repatrieerden, meldt Bloomberg op basis van cijfers van de brancheorganisatie van Griekse rederijen. Over die winsten betaalden de rederijen geen belasting.

 

De zeer linkse partij Syriza wil een opheffing van het belastingvoordeel voor de rederijen doorvoeren, waarvoor een grondwetswijziging nodig is.

 

Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat steeds Syriza of Nea Dimokratia als grootste partij naar voren zal komen bij de verkiezingen van 17 juni.

 

Rederijen genieten wereldwijd een zekere vorm van fiscale immuniteit omdat landen vaak belasting heffen op basis van de omvang van de vloot en op basis van de omzet. Belastingheffingen zouden er alleen maar toe leiden dat de rederijen hun kantoren naar het buitenland verplaatsen, zei een reder tegenover Bloomberg.

 

De Griekse handelsvloot bestaat uit 3.325 schepen, goed voor ongeveer 15 procent van de mondiale handelsvloot. Griekse rederijen en aanverwante bedrijven hebben 200.000 werknemers in dienst, aldus Bloomberg.

 

“Scheepvaart is een offshore sector en elke daad die tegen het [belang van de sector] in gaat is alsof je jezelf in je eigen voet schiet,”zei Ted Petropoulos, een oud-reder en nu werkzaam Petrofin Research, tegenover Bloomberg.

 

Een ander reder zei tegenover het persbureau “zich totaal geen zorgen te maken” over de belastingplannen van Syriza.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.