Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Draghi ziet zwakkere economie, meer inflatie

Update: Draghi ziet zwakkere economie, meer inflatie
8 mrt 2012 om 21:33

De Europese Centrale Bank verwacht dit jaar een zwakkere ontwikkeling van de economie, wat wel gepaard gaat met hogere inflatie vanwege een stijging van de energieprijzen en de indirecte belastingen.

 

ECB-president Mario Draghi zei tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit niet langer dat de inflatie in de loop van het jaar in lijn met de doelstelling onder de 2 procent zakt. Volgens Draghi blijft de inflatie dit jaar boven de 2 procent en waarbij de opwaartse risico’s sterker zijn. Pas in begin 2013 komt de inflatie op de doelstelling uit, aldus de ECB-president.

 

ECB-economen ramen in hun laatste berekeningen dat de inflatie dit jaar uitkomt op 2,1 tot 2,7 procent. Dat is beduidend hoger dan de in december bandbreedte van 1,5 tot 2,5 procent

 

Volgens de ECB-economen is de range van de ontwikkeling van het eurozone BBP dit jaar -0,5 tot 0,3 procent. Dat is een verlaging ten opzichte van de oude bandbreedte van -0,4 tot 1,0 procent. Ook werden de raming voor 2013 verlaagd.

 

Draghi zei later in de persconferentie dat het herstel “zeer, zeer geleidelijk of zelfs traag” zal zijn. De ECB-president, die moeite had uit te leggen waar de groei vandaan komt, zei dat de lage rentestanden, meer risicobereidheid en de impuls voor het economisch sentiment van structureel hervormingen stimulerend voor de conjunctuur zijn.

 

Draghi’s uitspraken komen nadat in het vierde kwartaal de eurozone economie voor het eerst sinds 2009 kromp. Het BBP daalde 0,3 procent vergeleken met het derde kwartaal.

 

Daarnaast zakte in februari de eurozone inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector door zwakte in Italië en vooral Spanje naar 49,3, onder het breakeven niveau van 50. Volgens economen van Markit, die de index publiceert, zou de eurozone economie in het beste geval in het eerste kwartaal met 0,1 procent krimpen.

 

Rente blijft staan, geen nieuwe liquiditeitsmaatregelen

Eerder vandaag hield de ECB conform de verwachting de belangrijkste rentestand vast op 1,00 procent. Draghi zei dat een renteverlaging niet is besproken.

 

Ook kondigde Draghi zoals verwacht geen nieuwe liquiditeitsmaatregelen aan omdat de centrale bank de impact van de veiling van de twee 3-jaars leningen wil evalueren.

 

De ECB heeft met de twee 3-jaars leningen bijna 1 biljoen euro in het financiële systeem gepompt nadat Draghi bankiers op het hart drukte dat er geen stigma is voor de krediethulp van de centrale bank. Banken konden tegen soepelere eisen voor het onderpand lenen van de ECB.

 

De twee liquiditeitsinjecties hebben voor luwte in de eurozone crisis gezorgd. Sinds eind december is de Spaanse en vooral de Italiaanse rente fors gedaald. Daarbij kwam de spread tussen Duitse en Italiaanse staatsleningen voor het eerst sinds augustus 2011 onder de 300 basispunten uit.

 

Draghi noemde de 3-jaars leningen een “onverdeeld succes”.

 

Meerdere topmannen van de ECB hebben laten weten dat er geen derde veiling van de zogenoemde Long Term Refinancing Operation in de pijplijn zit.

 

Geen plan voor eurozone exit

Over de eurozone crisis zei Draghi dat de ECB de monetaire unie intact wil houden en dat geen “Plan B” is voor een uittreding uit de euro.

 

Met de deadline vanavond om 21:00 is Griekenland bezig met de obligatieruil die er voor moet zorgen dat er zo’n 100 miljard euro van de staatsschuld wordt afgekapt. De herstructurering van de staatsschuld is een voorwaarde voor nieuwe noodkredieten waarmee Griekenland kan voldoen aan een cruciale obligatieaflossing later deze maand.

 

Update: om informatie over eurozone exit, groeiramingen en quotes toe te voegen 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.