Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ING boekt tegenvallend resultaat in vierde kwartaal

Update: ING boekt tegenvallend resultaat in vierde kwartaal
9 feb 2012 om 09:47

ING heeft in het vierde kwartaal tegen de verwachting in een negatief resultaat geboekt vanwege een groter dan verwacht verlies bij Insurance en een tegenvallende winst bij de bank. Bij zowel de bank als de verzekeraar kampte ING met grote eenmalige posten. Daarnaast vielen de operationele resultaten bij met name de retailbank tegen vanwege hogere reserveringen voor slechte leningen en een lagere rentemarge.

 

Het onderliggende resultaat voor belasting van de Groep daalde van 554 naar 555 miljoen euro negatief, ver beneden de 485 miljoen euro waar analisten op hadden gerekend.

 

“Gedurende het vierde kwartaal werden de omstandigheden uitdagender. De financiële crisis verspreidde zich verder in de reële economie, en onzekerheid rond de schuldencrisis bleef vertrouwen aantasten en volatiliteit versterken,” aldus CEO Jan Hommen.

 

Vanwege de onzekere omstandigheden en het moeten terugbetalen van de staatssteun passeert ING het dividend over 2011.

 

ING wees er op dat onzekere omstandigheden vanwege de eurozone crisis, de volatiele financiële markten en de slechte korte termijn economische vooruitzichten met name de bank parten speelden.

 

Het onderliggende resultaat voor belasting van de bank zakte van 1.428 naar 793 miljoen euro, lager dan de consensusverwachting van 1.077 miljoen euro. ING schreef afgelopen kwartaal nog eens 133 miljoen euro af op Griekse staatsleningen. Reserveringen voor slechte leningen stegen van 410 naar 530 miljoen euro, met name voor kredieten aan het midden- en kleinbedrijf in de Benelux

 

Bij de bank kelderde het onderliggende resultaat van de retailbank van 800 naar 473 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op een lichte daling naar 778 miljoen euro.

 

Insurance zag het onderliggende resultaat voor belasting zaken van een verlies van 873 miljoen euro naar een verlies van 1.348 miljoen euro, groter dan het verwachte verlies van 587 miljoen euro. Ten grondslag aan de rode cijfers lagen verliezen van 1.099 miljoen euro op Amerikaanse variabele annuïteiten en een verlies van 348 miljoen euro op hedges. Exclusief de eenmalige posten steeg het operationele resultaat met 20,4 procent naar 478 miljoen euro vanwege hogere beleggingsopbrengsten, lagere kosten en lagere rentekosten.

 

Nettowinst hoger dankzij boekwinsten

Dankzij boekwinsten steeg de nettowinst van 130 naar 1.186 miljoen euro. Afgelopen kwartaal pakte ING een boekwinst van 1,0 miljard euro op de verkoop van de Latijns-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten en leverde de verkoop van ING Real Estate Investment Management 470 miljoen euro op. Daarnaast boekte de bank-verzekeraar een winst van 745 miljoen euro op het beneden pari inkopen van eigen schulden.

 

Het Damrak reageert teleurgesteld op de cijfers van ING. Het aandeel verliest 3,6 procent, terwijl de AEX 0,3 procent stijgt.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.