Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kanshebber Italiaans premierschap daagt Berlusconi uit

Kanshebber Italiaans premierschap daagt Berlusconi uit
4 dec 2012 om 15:49

De grootste kanshebber voor het Italiaanse premierschap Pier Luigi Bersani van de centrumlinkse Democratische Partij “kan niet wachten” om tegen Silvio Berlusconi uit te komen in de verkiezingen van maart of april 2013. Dat schrijven Italiaanse kranten. 

 

In de peilingen gaat de Democratische Partij van Bersani, de 61 jaar oude beroepspoliticus die drie ministersposten heeft bekleed, aan kop. Op de tweede plaatst staat de partij van de Italiaanse komiek Beppe Grillo, die een referendum wil houden over het Italiaanse lidmaatschap van de euro. 

 

Berlusconi’s PdL partij, momenteel de grootste partij in het parlement, moet genoegen nemen met een derde plaats in de peilingen. De PdL kampt met corruptieschandalen en interne verdeeldheid. 

 

Daarnaast heeft de partij nog geen steeds nieuwe leider sinds het vertrek van Berlusconi, die in oktober werd veroordeeld vanwege belastingontduiking. Kranten van Berlusconi hebben zelfs geschreven dat de 76 jaar oude mediamagnaat een nieuwe partij kan gaan oprichten. 

 

Vorig jaar november werd de democratisch gekozen premier Berlusconi vervangen door de ongekozen technocraat Mario Monti, die sindsdien economische hervormingen en tientallen miljarden euro’s aan bezuinigingen heeft doorgevoerd om te zorgen dat Italië niet wordt uitgesloten van de kapitaalmarkt. 

 

De Italiaanse president Giorgo Napolitano heeft gezegd dat Monti zich niet verkiesbaar mag stellen als premier. Wel bestaat de mogelijkheid dat het mandaat voor de technocratische regering wordt verlengd als blijkt dat na de verkiezingen geen regering kan worden gevormd. 

 

Bersani, een voormalig communist, heeft aangegeven als hij premier wordt, Monti’s fiscale beleid voort te zullen zetten. Daarentegen wil Bersani de maatregelen van de technocratische regering die werknemers of gepensioneerden zouden hebben geschaad, onder de loep nemen. 

 

Monti blijft

Voor Italianen zal bij de verkiezingen de economie voor op staan. In oktober kwam de werkloosheid uit op een niveau die voor het laatst was opgetekend in de jaren negentig. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met een forse 2,2 procent zal krimpen, gevolgd door krimp van 1,0 procent in 2013 en magere groei van 0,6 procent in 2014. 

 

De kapitaalmarkt is echter al wat positiever over Italië en de 10-jaars rente noteert op het laagste niveau in meer dan twee jaar tijd, gesteund door de dreiging dat de Europese Centrale Bank kan gaan ingrijpen met steunaankopen. Ook positief voor Italiaanse staatsobligaties is dat volgens analisten bij RBS het waarschijnlijk is dat Monti een tweede mandaat krijgt. 

 

De verkiezingsuitslag zal geen mogelijkheid geven voor het vormen van een sterke meerderheidsregering en de bonuszetels voor de grootste partij zullen waarschijnlijk nog voor de verkiezingen worden verlaagd, schreven de analisten op 27 november in een rapport.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.