Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorzitter FSA noemt City `maatschappelijk gezien waardeloos`

Voorzitter FSA noemt City `maatschappelijk gezien waardeloos`
28 aug 2009 om 13:06

De Britse financiële sector is “opgezwollen.” Daarnaast zijn een groot deel van de activiteiten van de City, het Britse financiële centrum, “maatschappelijk gezien nutteloos.” Dat zei Lord Turner, de voorzitter van de Financial Services Autorithy (FSA), donderdag in een interview met het Britse tijdschrift Prospect. In het vraaggesprek met Prospect waarschuwde Turner de City dat hij een groot aantal ingrijpende belastingmaatregelen zal steunen om excessieve beloningen terug te dringen als er door wordt gegaan met het nemen van buitensporige risico’s. De voorzitter van de FSA ligt momenteel onder vuur door beide oppositiepartijen vanwege het in hun ogen zwakke optreden van de toezichthouder naar aanleiding van de kredietcrisis, en in het bijzonder ten opzichte van bonussen.

Turner zei tegen Prospect dat excessieve beloningen kunnen worden tegengegaan door “de financiële sector te verkleinen” of door “een special heffing in te voeren op winsten voor belastingen.” Daarnaast noemde hij hogere kapitaalratio’s als “belangrijkste wapen tegen [risicovolle] transacties.” Turner zei echter dat hij het niet als zijn taak zag om zelf de beloningen op korte termijn te reguleren. Volgens de FSA-voorzitter is dit een zaak voor de regering, en in het bijzonder van de ministers die verantwoordelijk zijn voor het belang dat de staat heeft genomen in een aantal vooraanstaande Britse banken. Verder stelde Turner dat hij het niet langer als zijn primaire doel zag om Londen te promoten als financieel centrum.

Sarkozy kondigt nieuwe beloningsregels af

De uitspraken van Turner komen minder dan een maand voor de top van de G20 in Pittsburgh, waar de wereldleiders onder andere de toestand en de toekomst van de financiële sector zullen bespreken. Daarnaast werd eerder deze week bekend dat Frankrijk nieuwe regels krijgt voor de beloning van bankiers en handelaren. Dat meldde de Wall Street Journal. De regels werden onthuld nadat de topmannen van Frankrijks grootste banken dinsdag langs moesten komen bij President Sarkozy, die tijdens de bekendmaking zei dat hij “geschrokken” was hoe snel banken terug waren gevallen in oude gewoontes. Aan het begin van de maand leidde de uitkering van 1 miljard euro aan bonussen door BNP Paribas tot veel verontwaardiging in Frankrijk. De Franse staat heeft naar aanleiding van de kredietcrisis 5,1 miljard euro in BNP Paribas gepompt.

 

Volgens de nieuwe regels krijgen handelaren maximaal een derde van een bonus in het eerste jaar. De rest wordt uitbetaald over een periode van twee jaar, terwijl een derde deel hiervan moet worden uitbetaald in aandelen. Als de afdeling van de handelaar in deze periode verlies maakt, dan zal de helft tot tweederde van de bonus worden achtergehouden. Ook moet het beloningsbeleid van banken openbaar worden gemaakt. Om hierop op toe te zien heeft Sarkozy voormalig IMF-topman Michel Camdessuseen aangesteld als speciale toezichthouder.

Sarkozy heeft verder toegezegd dat de regering geen zaken zal doen met banken die zich niet aan de regels houden. Daarnaast zal Sarkozy tijdens de G20 voorstellen om bonussen te beperken tot een percentage van de omzet van de bank en om een speciale heffing in te voeren die een garantiefonds voor deposito’s moet voeden.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.