Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Teleurstellende reactie TNT op brief vakbonden`

`Teleurstellende reactie TNT op brief vakbonden`
17 nov 2009 om 16:44

TNT heeft “teleurstellend” gereageerd op een brief die de vakbonden Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak gezamenlijk naar het post- en expressbedrijf hadden gestuurd, zo zei Paul Jekkers van BVPP vandaag in een vraaggesprek met Dow Jones Nieuwsdienst. Volgens Jekkers is er “geen krachtig signaal afgegeven.” Hij wil dat TNT op korte termijn actie onderneemt, “anders gaan we dat op een andere manier afdwingen,” aldus de vakbondsman.


Inhoud brief vakbonden

Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak stelden in een brief aan de TNT een aantal klachten aan de orde die volgens de bonden “allemaal ernstig en eigenlijk ook ongelooflijk zijn voor een bedrijf als TNT pretendeert te zijn.” Zo zou het concern bijvoorbeeld uren niet uitbetalen die wel zijn gewerkt en volstrekt willekeurig omgaan met ziektemeldingen. Ook zouden leidinggevenden hun werknemers systematisch op een intimiderende of onheuse wijze behandelen. De vakbonden stelden in de brief dat er volgens hun geen sprake meer is van incidenten en vroegen de TNT daarom “om op zeer korte termijn een glashelder signaal naar de medewerkers en de leidinggevenden uit te doen gaan waarin deze en andere niet oorbare praktijken onmiddellijk worden beëindigd.”

Reactie TNT

TNT zegt in een reactie wel degelijk overuren uit te betalen en dat de bonden een onjuist beeld van de leidinggevenden hebben gegeven. Woordvoerder Ernst Moeksis van het postbedrijf zegt in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst: "de aantijgingen van de bonden zijn niet concreet en niet met feiten onderbouwd. Wij kunnen het beeld dat zij schetsen niet bevestigd krijgen." TNT heeft als reactie op de brief een “nieuw klachtenkanaal” geopend waar medewerkers hun klachten rechtstreeks aan Personeelszaken kunnen achterlaten. De drie vakbonden vinden deze maatregel echter niet voldoende.


CAO overleg tussen TNT en vakbonden

TNT en de vakbonden zijn al geruime tijd in onderhandeling over een nieuwe CAO voor de werknemers van TNT. Een voorstel van de TNT werd door de vakbonden van tafel geveegd. Op 26 november zullen de partijen opnieuw met elkaar in gesprek gaan. Moeksis hoopt op een constructief gesprek en zegt dat “we ons niet moeten laten afleiden van de hoofdzaak en dat is een nieuwe CAO.” Jekkers verwacht dat de onderhandelingen na de reactie van TNT niet makkelijker zullen worden.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.