Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

NHP: Delta Lloyd schikt slechts de helft

NHP: Delta Lloyd schikt slechts de helft
8 sep 2008 om 11:50

Vrijdag jongstleden was er een doorbraak in de kwestie rondom de woekerpolis. Verzekeraar Delta Lloyd zou een schikking hebben aangeboden aan polishouders. De stichtingen Woekerpolis ging naar verluidt akkoord met het voorstel van 300 miljoen euro, de stichting Verliespolis twijfelde nog, maar is positief.

Niet schikken

Volgens Pieter Lijesen, directeur van De Nationale Hypotheekpolis, schikt  Delta Lloyd echter slechts de helft. “De verzekeraar dekt met deze 300 miljoen euro slechts het beleggingsgedeelte van de polis, het overlijdensrisico-gedeelte is nog steeds volledig voor rekening van de klant.”

Woekerpolis

Een beleggingshypotheek houdt feitelijk in dat je 30 jaar lang maandelijks een bedrag stort dat belegd wordt. Na 30 jaar zou de eindsom de lening moeten dekken. De premie die hypotheekverstrekkers rekenen mag wettelijk niet meer dan 2,9 procent per jaar bedragen, in de praktijk werd deze overschreden en spreken we van een woekerpolis. 3

Er zijn in Nederland circa 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen afgesloten bij ruim 4 miljoen huishoudens. De totale schade onder polishouders in Nederland zou naar schatting 6 miljard euro bedragen.

Twee gedeeltes

De premie van een beleggingshypotheek bestaat uit twee delen. Een deel wordt belegd, om na 30 jaar de eindsom te kunnen voldoen. Een ander deel gaat naar de overlijdensrisico-verzekering. Mocht de polishouder komen te overlijden, dan voldoet de hypotheekbank de eindsom zodat nabestaanden niet met een schuld opgezadeld worden.

Statistiek

De kans dat iemand in de looptijd komt te overlijden is te voorspellen. Het gedeelte van de premie dat naar de overlijdensrisico-verzekering gaat is zodoende gebaseerd op statistieken van het CBS.

Dit gedeelte is echter in Nederland volledig variabel. Delta Lloyd rekent, op basis van dezelfde statistieken, een ander percentage dan bijvoorbeeld Interpolis. Het mag geen verrassing heten dat deze percentages hoger liggen dan volgens de statistieken noodzakelijk, de verzekeraars verkopen de overlijdensrisico-verzekeringen natuurlijk zelf.

Kritiek

“Delta Lloyd heeft een schikking van 300 miljoen euro aangeboden op basis van de 2,9 procents-regel,” aldus Lijesen. “Het overlijdensrisico-gedeelte komt hierin niet ter sprake, terwijl ook daar polishouders zoals aangetoond teveel betalen. Delta Lloyd laat zodoende zijn eigen polishouders voor de schikking opdraaien.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.