Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Het simpele reddingsplan van Bush en Paulson

Het simpele reddingsplan van Bush en Paulson
29 sep 2008 om 11:57

“I think we’re there,” zei Henry Paulson zondagavond laat tegen een journalist. Na een week onderhandelen met bankiers en politici lijkt de Amerikaanse minister van Financiën dan eindelijk zijn zin te krijgen.

Vandaag stemt het Congres en woensdag buigt de Senaat zich over het plan, dat de overheid in totaal 700 miljard dollar kan kosten. Mocht de Senaat de wet accorderen, dan Paulson meteen beschikken over 250 miljard dollar. De president kan op ieder gewenst moment nog eens 100 miljard dollar hieraan toevoegen. Voor de overige 350 miljard dollar moet Paulson opnieuw naar Capitol Hill.

Het reddingsplan

Het reddingsplan is verrassend simpel. Het Amerikaanse Congres geeft Paulson 45 dagen om de details in te vullen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën huurt financiële experts in, deze zullen de kredietmarkt proberen los te trekken door onverkoopbare beleggingen van noodlijdende banken over te nemen. Banken mogen hun schulden aanbieden, waarna deze experts een keuze zullen maken op basis van prijs. Hierna worden de beleggingen door deze experts beheerd.

Het is de bedoeling om de beleggingen uiteindelijk weer in de markt te zetten. De Amerikaanse belastingbetaler hoopt dat er een mooie winst op kan worden gemaakt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.