Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

‘Meeste werknemers zien nettoloon stijgen in 2009’

‘Meeste werknemers zien nettoloon stijgen in 2009’
18 dec 2008 om 09:56

Automatiseerder Logica publiceerde vandaag een rapport waarin het ingaat op de salarisontwikkeling in Nederland. De meeste werknemers gaan erop vooruit, deeltijdwerkers zijn de grote uitzondering.

Loonontwikkeling

De nettolonen zullen per 1 januari 2009 bij een gelijkblijvend brutosalaris voor de meeste werknemers stijgen. De door het Centraal Planbureau voor 2009 verwachte inflatie van 1,5 procent wordt dan ook voor de meeste werknemers voldoende gecompenseerd. Voor de cao’s waarbij is afgesproken dat per 1 januari 2009 een salarisronde plaatsvindt, vallen de berekeningen nog voordeliger uit. Zo kunnen de werknemers in de sector Grootmetaal rekenen op een extra toename van 2,5 procent.

Grote uitzondering op de algemeen positieve ontwikkeling in 2009 is de groep deeltijdwerkers met een brutoloon tot € 1326,75. Zonder het effect van een cao-verhoging verandert er voor hen op basis van de wettelijke wijzigingen niets of nauwelijks iets op de salarisstrook.

Dat blijkt uit berekeningen van Logica op basis van één miljoen werknemers in Nederland. De berekeningen zijn gebaseerd op de veranderingen in loonheffing, sociale lasten en pensioen- en ziektekostenpremies. Ze geven een goed beeld van hoe het gemiddelde loonstrookje er in 2009 uit ziet.

Belangrijkste conclusies uit de berekeningen

Niet alle nettolonen stijgen in 2009
Koploper nettostijging is de sector Grootmetaal dankzij een cao-verhoging van 2,5 procent per 1 januari 2009
Werknemers met een brutosalaris van € 3750 tot € 4000 gaan er relatief het meest op vooruit
Werknemerspremie WW gaat naar 0 procent
Beperkte stijging nominale premies Zorgverzekering
Beperkte stijging eigen risico ziektekosten
Geringe stijging loonheffing
Licht stijgende pensioenpremies

Loonheffing en werknemersverzekeringen

Het percentage van de eerste loonbelastingschijf daalt nauwelijks: met 0,10 procent naar 33,50 procent. Het percentage van de tweede schijf stijgt, met 0,15 procent naar 42,00 procent. De derde schijf (42 procent) en vierde schijf (52 procent) blijven ongewijzigd.

De WW-premie voor werknemers vervalt doordat de inhouding op 0,00% wordt gesteld. Het maximum spaarloonbedrag blijft  € 613 op jaarbasis.

Lees -hier- onder meer de berekeningen per sector.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.